Sommer klassiker - hyldeblomstdrik min version

Så er de første hyldeblomster sprugnet ud, hvide og inviterende hænger de på buskene og byder velkommen til sommeren. Det kan jeg slet ikke stå for, jeg er ude med kurv og saks ligeså snart, de hvide buketter kalder, og så skal der laves en sommer klassiker - hyldeblomstdrik.
Da der er en del billeder, så skriver jeg først opskriften, som bliver fulgt, af billeder med fremgangsmåden beskrevet under hvert billede, så der ligesom er en sammenhæng mellem de mange billeder og teksten. Jeg gangede opskriften med 8 for, at få en stor portion, så den er nem at reducere, hvis du ikke ønsker samme store mængde. Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den.

Sommer klassiker - hyldeblomstdrik min version

Ca. 13 liter ufortyndet saft

200 skærme hyldeblomster
16 citroner
8 liter kogende vand
7 kg sukker ( har reduceret i sukkermængden med et kilo )
16 spsk citronsyre
8 tsk flydende AtamonSkærmene er indsamlet og klar til, at blive lavet til saft....Et lille udsnit af de ingredienser der bruges i opskriften, der er beskrevet længere oppe....Jeg bruger altid en stor spand til, at lave saften i - jeg havde købt 2 spande á 12 liter, bare for at være på den sikre side. Jeg skyller ikke 'skærmene', som der er beskrevet i nogle opskrifter - jeg fjerner de dyr, der er at se og resten bliver siet fra senere. Synes ikke, at der her tidligt på sæsonen, er så mange dyr i, så det er en fordel.Citronerne er vasket godt og skrubbet med en køkkensvamp - beklager men jeg har ikke brugt økologiske citroner, men skrubbet citronerne ekstra godt. Enderne er skåret væk, og de bliver nu skåret i skiver - fjerner de fleste kerner....Jeg lægger citronskiverne lagvis med hyldeblomsterne....Tilsætter citronsyre også det bliver lagt lagvis, som citronerne....Sukkeret er blevet opløst med det kogende vand og hældes over hyldeblomster, citroner og citronsyre. Citronsyren kan også opløses sammen med sukkeret i det kogende vand, inden det hældes over i spanden med hyldeblomster og citron....Jeg har lagt 2 flade tallerkender ovenpå, for at presse hyldeblomsterne under vandet - lægger omhyggeligt husholdningsfilm over....Stilles i køleskabet de næste 4 dage ( lavede det lørdag og det er færdigt onsdag ) - du kan omrøre saften et par gange undervejs, men vis sukkeret er blevet opløst godt i det kogende vand og du igen har rørt i spanden, efter at sukkervandet er blevet tilsat, så burde det ikke være nødvendigt. Hvis sukkeret ikke er opløst ordentligt, så vil det samle sig på bunden af spanden, og være svært at få ''hul'' på og opløst, hvis det har fået lov at stå.Efter de 4 dage i køleskabet, skal saften sies. Jeg koger altid alt af, som jeg skal bruge, for at være på den sikre side....Blandingen af hyldeblomstskærme og citroner lader jeg løbe lidt af i et dørslag, og presser det, så jeg får meget af saften med, der sidder i 'skærmene'....Jeg sier så blandingen, gennem et klæde der også er blevet kogt af, inden brug. Jeg grov sier blandingen, for at få alle blomster og smådyr siet fra. Hav tålmodighed, det kan tage lidt tid. Bagefter sier jeg igen blandingen, gennem et andet klæde, der også er kogt af, for at få den helt rene saft....Saften er nu helt ren og klar til, at komme i fryseposer. Jeg fryser altid saften, men det antal deciliter, der passer til en liter vand. Prøv dig frem og find det rette blandingsforhod, det kan variere fra år til år og fra blanding til blanding, selvom man følger den samme opskrift. Den kan jo laves så stærk eller så tynd, som man ønsker. Hvis du derimod opbevarer saften i flasker, så finder du bare forholdet, når du skal bruge saften. Blandingen fryser ikke helt til og bliver hård i fryseren, men er altid lidt blød i konsistensen, og det tror jeg er pga af sukkermængden. Jeg tilsætter flydende Atamon inden saften hældes i poser.Den færdige saft. Poserne er fyldt op med 3½ dl ufortyndet saft, med en ekstra sikkerhedspose omkring - flyder blandingen ud, skal jeg lige tilføje, at den er bare rigtig klistret - og det er ikke sjovt hvis poserne er i fryseren. Hele vinteren er der frisk hyldeblomstsaft, der bare kan bruges løs af. Jeg fik ialt 33 poser af mine 13 liter saft, så det skulle gerne række til næste sommer, hvor endnu en dejlig portion hydeblomstsaft skal laves.
Det er en skøn drik, som jeg kalder sommer på flasker ( selvom jeg fryser i poser ).

Velbekomme....

Kommentarer