Julenisser (Mette Blomsterberg) - 20. December

Jeg beklager meget, at dette indlæg ikke er kommet på bloggen noget før, men der har været en del at se til i dag, som en tur ned i byen og køre  med juletog, købe et par julegaver (de sidste), hygge lidt, bage, lave havregrynskugler og flere ting, som snart kommer med på bloggen. Julenisser efter Mette Blomsterbergs opskrift og jeg medgiver gerne, at jeg ikke er Mette Blomsterberg, men har forsøgt, at lave nisserne, så godt jeg kunne. Kig med og lav senere....
Starter lige med det færdige resultat, de er da meget søde - ikke så perfekte som Mette Blomsterbergs, men fine efter det er første forsøg....Marcipan æltes med sigtet flormelis....Rulles ud, 12 cm i højden....Tykkelsen skal være 1,2 cm og ikke som jeg lavede den 1,5 cm - elsker du bare marcipan, så er det jo helt fint med de ekstra millimeter....Jeg fik 9 trekanter skåret ud og lagt på et skærebræt....Nisserne er malet, skægget er lavet og næserne er trillet runde - skal nu tørre....Chokoladen er smeltet, forhåbentlig tempereret rigtigt, og nu skal nisserne dyppes....Sådan her skal de se ud, men skålen jeg brugte var ikke flad nok, så chokoladen var svær kun at få til, at blive på de høje kanter....
Flormelis og æggehvide, skal fungere som ''lim'', nisseskæg, øjne og pynt....De færdige nisser, nogle med chokoladetøj, nogle med chokolade fødder, nogle med chokolade på nissehuen, men mon ikke de bliver spist....Uhmmm, de er da fine....Julenisser (Mette Blomsterberg) - jeg fik 9 stk.

1. dag:
500g Odense marcipan
flormelis
rød frugtfarve
-Ælt marcipan med lidt flormelis og gør den smidig med hænderne. Rul den ud i lidt flormelis, så højden bliver 12 cm og tykkelsen 1,2 cm. Skær den til i top og bund, så kanterne bliver lige. Skær stykket ud i høje trekanter.
Mal den øverste 1/3 og den nederste 1/3 med rød frugtfarve, og lad dem tørre utildækket til næste dag.
Ælt marcipan resterne sammen og rul dem ud i lidt flormelis. Udstik runde, krusede cirkler til skæg, i en bredde der passer til trekanterne, og skær toppen af, som du kan se på billedet længere oppe. Tag en klump af marcipanen og farv den med noget rødt frugtfarve, of tril små runde næser. Dette skal også tørre utildækket til næste dag.

2. dag:
300g mørkt 70%  Odense chokolade
-Temperer chokoladen og hvis du synes det bliver lidt omstændigt, så kan du bare smelte og bruge chokoladen, den kan så miste sit knæk og evt. blive grålig, hvis den opbevares for køligt.
Brug en flad beholder, når du skal dyppe nisserne, så chokoladen fordeles fint op ad kanten og sæt den straks på bagepapir og sæt dem i køleskab til chokoladen størkner.

Glasur:
100g flormelis
lidt pasteuriseret æggehvide
lidt, god mørk chokolade
-Sigt flormelisen op i en skål, og tilsæt lidt æggehvide af gangen, og pisk det til en luftig, kridhvid glasur med en håndmikser, og den skal være så stiv, at den lige netop ikke flyder sammen, når du rører i den. Lim skægget på kroppen. Jeg brugte en engangssprøjtepose, til ''limen''. Sprøjt kvasten og knopkanten på huen og øjne og overskæg. Smelt lidt chokolade over et vandbad. Jeg brugte igen en engangssprøjtepose og sprøjtede med forsigtig hånd pupiller i øjnene og øjenbryn.

Lad julenisserne tørre fuldstændigt og forær dem væk eller kom dem i en tætsluttende beholder med bagepapir imellem og opbevar dem ved stuetemperatur.

I denne opskrift bruge jeg både Odense marcipan og Odense chokolade, men Mette Blomsterberg have ikke skrevet noget bestemt mærke, så det kan man gøre som man har lyst til.Velbekomme.... 


Kommentarer