Luciaboller/Luciakatter - 13. December

I dag er det Lucia dag, dagen vi fejre med Lucia optog på skoler, i børnehaver, i kirker mm. Lucia kommer af det latinske 'lux', som betyder lys (kristendom.dk). Der er også en anden skik i forbindelse med Lucia og i Sverige gør man meget ud af det og bager de såkaldte 'lusekatter'. Jeg har opskriften fra TV2 fri, kig med og lav senere....



Det færdige resultat....




Dejen er klar til hævning....



Dejen er hævet flot op....



Fine Luciaboller klar til at efterhæve....



Efter hævning kom der æg og dekorationssukker fra Dansukker på....



Nybagte Luciaboller klar til servering....



Dekorationssukkeret er så fint....



Luciaboller/Lusekatter - jeg fik 28 stk.

50g gær
1 tsk. salt
1 tsk. gurkemeje eller 1g safran
1,5dl sukker
200g smør
6 dl mælk
1 kg hvedemel (jeg brugte 400g hvedemel og 600g groft durum, da jeg ikke havde mere hvedemel)
rosiner til pynt og evt. dekorationssukker
1 æg til pensling
( evt. 200g revet Odense marcipan eller 2 tsk. stødt kardemomme - se længere ned på siden)

-Smuler gæren i en skål. Tilsæt salt, gurkemeje/safran og sukker. Smelt smør i en gryde ved svag varme og tilsæt mælken og når væsken er fingervarm, hældes den over gæren. Rør gæren ud. Tilsæt melet lidt af gangen - det er ikke sikkert, at du bruger det hele. Ælt dejen godt til den er glat og smidig. Lad den hæve tildækket lunt i 30 minutter. Del dejen i finger tykke pølser, der formes til et S, pynt med en rosin i hver ende af S´et. Lad Luciabollerne efterhæve på bagepladen i 30 minutter. Tænd ovnen på 225 grader og lad den blive varm. Pensl bollerne med sammenpisket æg og pynt med dekorationssukker, hvis du synes. Bag bollerne i ca. 10 minutter eller til de er gyldne. Afkøl på en bagerist.

Luciaboller med Odense marcipan: Jeg har bagt Luciabollerne med 200g revet Odense marcipan og kommer det i skiftevis med melet - og det skal bare prøves, det giver et fint strejf af marcipan og en dejlig blød konsistens.

Luciaboller med stødt kardemomme: Jeg er sikker på, at Luciabollerne også vil være rigtig lækre med kardemomme tilsat - jeg ville bruge 2 tsk. stødt kardemomme, og blande med noget af melet, for at de bliver fordelt godt i dejen, altså jeg elsker bare smagen og duften af kardemomme, men du kan prøve dig frem og finde netop den mængde kardemomme du bedst kan lide. Bager du udgaven med kardemomme, så tror jeg du skal undlade, at komme marcipan i.

Dejen kan også bruges til et julebrød:
Ælt 100g rosiner i dejen. Form dejen til et brød og kom den i en brødform. Pensl brødet med æg og perlesukker eller dekorationssukker. Bag brødet i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 25-30  minutter, til det er gyldent. Afkøl på en rist.

Gurkemeje giver farve til bollerne/brødet, men smager ikke af noget. Safran giver ikke så meget farve, men giver derimod en karakteristisk smag.



Velbekomme....

Kommentarer