15. december- Svenske luciabrød

Jeg var til julemarkede og lucia på vores søns skole. Mormor og morfar var også med. Det var rigtig hyggeligt og vi fik æbleskiver, købte nogle fine ting i boderne og hyggede os. Da der blev sunget lucia og børnene kom gående gennem julemarkedet, blev lyset slukket og mørklægningsgardinerne blev trukket for vinduerne. Det var rigtig hyggeligt og de små små stemmer forsvandt næsten i det store rum. Budskabet nåede dog helt ud til alle.
Da vi kom hjem efter en hyggelig eftermiddag, bagte jeg luciabrød. Jeg skriver opskriften efter billederne.
Se med og lav senere.
Dejen er lind og lidt klæbrig.
Efter hævning.
Nogle af luciabrødene fik en chokoladeknap i enderne inden den blev formet til et brød.
Nogle med kanel og perlesukker.
Andre med hørfrø og chiafrø.
Duftende og lune.
Hjemmebagte og brune.Svenske luciabrød ca. 32 stk.
150g smør
5 dl mælk
50g gær
2 æg
½ tsk. salt
1,5 dl sukker
1g safran
15 dl mel
chokoladeknapper
kanelsukker
perlesukker
hørfrø
chiafrø

-Smelt smørret i en gryde og bland mælken heri og sørg for at blandingen bliver ca. 37 grader varm. Hæld smør/mælkeblandingen op i en skål, hvori gæren er smuldret og rør til gæren er opløst. Kom 1 æg, safran, salt og sukker i dejen. Er det stødt safran, kan det kommes direkte i dejen ellers kan du støde den i en morter, inden den kommes i dejen.
Kom næsten al melet i dejen, gem ca 1 dl mel til senere. Ælt sammen til en smidig dej og lad den hæve i 30 minutter.
Del dejen i 32 dele. Lav en aflang pølse af hvert stykke og form til et S. Læg en chokoladeknap i enderne af hvert S og dæk med dej, så man ikke kan se chokoladeknappen. Lad luciabrødene hæve ½ time mere, under et rent klæde.
Pisk et æg og pensl bollerne og drys med kanelsukker og perlesukker på de luciabrød, med chokoladen i enderne og hørfrø og chiafrø på de resterende.
Jeg kom chokoladeknapper i halvdelen af brødene.
Bages ved 225 grader i 5-10 minutter. Da ikke alle ovne bager ens, så hold øje med luciabrødene, de skal være gyldne og lyde hule, når man banker på den under bunden.Velbekomme.

Kommentarer