31. december - Julet kransekage, Mette Blomsterberg

Kransekage skal der til på året sidste dag, og hvorfor ikke lave den selv og derved lave noget lækkert og smagfuldt til årets sidste aften. I år vælger jeg at lave en julet og rustik form for kransekage, som jeg synes er ret befriende, så det ikke altid er den stille og rolige hånd, der skal udføre det fine håndværk. Denne udgave er nem og dog alligevel noget for den forsigtige hånd - massen er meget blød.
Jeg har lånt grundopskriften af Mette Blomsterberg, men har lavet min egen og helt traditionelle kransekagemasse, med et utraditionelt og rustik udseende.
Se med og lav senere, det kan du godt nå er jeg sikker på. Rigtig godt nytår.
Et lækkert stykke kransekage.
Denne marcipan er virkelig lækker, har en dejlig smag, er nem at arbejde de, og den jeg vil benytte fremover.
Massen bliver meget blød.
Vendes forsigtigt i flormelis, så det dækker.
Klar til ovnen.
Efter en tur på frost, bliver bunden og lidt af siderne overstrukket med 60% chokolade.
De skal på frys igen lige indtil de skal spises, tages ud ca. 5 min før, de kan sagtens nå at tø op.
Det er denne chokolade jeg benytter.Julet kransekage (Mette Blomsterberg)
550 g marcipan
180 g flormelis
120 g pasteuriserede æggehvider
flormelis til at dække kransekagen med
chokolade til pynt/overtræk

-Marcipanen skæres i lidt grove stykker og blandes i en køkkenmaskine med flormelis. Det skal ikke blandes helt, men bare lige røres sammen. Der skal helst bruges spatel i køkkenmaskinen for at sikre, at det hele blandes godt. Æggehviderne tilsættes lidt efter lidt. Lad massen køre i køkkenmaskinen til massen er lind, men ikke flydende.
Tænd ovnen på 200 grader.
Flormelis hældes op i en flad tallerken og gerne rigeligt formelis.
Tag en teskefuld kransekagemasse og kom den ned i flormelis og rul forsigtigt rundt, så det dækker helt. Form den forsigtigt, det må gerne være rustikt. Sådan fortsætter du til al kransekagemassen er brugt op.
Sættes i en forvarmet ovn og bag kransekagestykkerne i 8-16 minutter. Hold øje med dem, da ikke alle ovne bager ens. Jeg gav mine kransekagestykker 16 minutter og det kan jo variere, hvor mørke eller lyse du ønsker dem.
Selvom der er flormelis overalt på kransekagestykket, kan du sagtens se, hvornår det har fået nok.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle helt af.
Hvis du skal lave dem samme dag, kan du med fordel sætte dem i fryseren et par timer, når de er kølet af.
Smelt chokolade og dyp de frosne kransekagestykker i chokoladen, så stivner den hurtigt. Børst evt. overskyende flormelis af inden du dypper i chokoladen. Lægges på et stykke bagepapir, på siden, så der ikke kommer ''fødder'' på kransekagestykket. Når chokoladen er stivnet lægges de i en beholder, og igen på frys indtil ca. 5 minutter før de skal spises. De kan sagtens nå at tø op og lækre og sprøde.

Kransekagestykkerne kan også pyntes med chokolade, når de er kølet af og spises friske (uden frys), men jeg synes personligt, at kransekage bliver bedst af at have været i fryseren.Velbekomme og tak fordi du så med i årets løb. Jeg håber, at du har fundet inspiration, og set idéer du har kunnet bruge.


Rigtig godt nytår, vi ses i 2018.


Kommentarer