13. december - Brunkager med appelsin

Brunkager er bare indbegrebet af jul for familien og jeg. Sidste år lavede jeg nogle med revet appelsinskal og de forsvandt som dug for solen, så der var en meget begrænset mængde brunkager til juledagene. Ja, jeg lovede mig selv at der i år skulle være nok til december måned og til juledagene..... Jeg har bagt en portion brunkager med appelsinstykker og reven skal fra appelsin. Det skulle vise sig, at til min fødselsdag d. 10. december kunne jeg slet ikke servere nogle brunkager med appelsin - de var spist...og hverken min kæreste eller vores søn siger, at det er dem, men hvem er det så?????
Se med og bag senere, gerne så tæt på juleaften som muligt, så de ikke forsvinder inden.


De ligner jo de almindelige brunkager, men de gemmer lige på en lille hemmelighed.Appelsinskal fra Tørsleffs.
Og der blev mange plader med de lækre småkager.Nybagt og skal lige køle af inden smagsprøve.De færdige småkager.

Brunkager med appelsin

175 g mørk sirup (knap 1½ dl)
175 g margarine
½ tsk hjortetaksalt
1½ tsk potaske
1 dl vand
200 g sukker
25 g smuttede finthakkede mandler
50 g tørsleffs appelsinskal
ca. 500 g hvedemel
½ tsk allehånde
1 tsk nelliker
1 spsk kanel

-Sirup og margarine varmes til margarinen er smeltet. Hjortetaksalt og potaske røres ud i vand og blandes i den varme sirupsmasse. Sukker, mandler og appelsinskal kommes i. Når massen er håndvarm, men ikke før, tilsættes størstedelen af melet, sigtet med krydderierne. Dejen æltes godt igennem. Udrulles og udstikkes i forskellige figurer. Jeg deler massen og former den til 2 pølser og lægger dem i husholdningsfilm og pakker dem, så de bliver aflange og rektangulære, så er de lige til at skære i passende skiver. Jag lader dejen hvile i køleskab i 14 dage - hvis du lader den ligge i 3 uger gør det ikke noget.
Ovnen opvarmes til 160 grader og bag brunkagerne i ovnen i ca. 8 minutter, men hold øje med dem, da ikke alle ovne bager ens.
Smut mandler som pynt. Jeg bruger altid en hel mandel som pynt.

Brunkagerne har en skøn smag af appelsin, hvilken man kan forstærke med at rive skallen af 1 økologisk appelsin, så er der virkelig smæk på smagen.


Rigtig glædelig jul.

Kommentarer