31. december - Kransekage kager

I dag bliver min mor 70 år og vi valgte at holde hendes fødselsdag hos os, til morgenmad, så mine forældre ikke skulle stå med noget. Senere skal de i byen, ud til min søster og holde nytårsaften. De var nu glade for ikke at skulle stå med noget. Så hun blev fejret og tillykke med dagen.
I aften skal vi selv i byen over til nogle naboer og holde nytårsaften og vi skulle stå for kransekage og dessert til børnene. Dessert til børnene den lægger jeg ud senere, men kransekagen lægger jeg ud nu.
Se med og du kan sikkert godt nå at lave noget nu eller lidt senere....
Et billede af de færdige og lækre kransekage-kager....
Den udrullede mørdej....
Mørdej stikkes ud i passende størrelse 2-2½ cm i diameter....
Kransekagemasse tylles ud i små toppe på mørdejen....
Sådan ser de ud....
Pyntes med kvarte valnøddekerner, og kvarte kandiserede kirsebær i forskellige farver....
Bages mellem 10 og 12 minutter....
Perfekt bagt bund....
Dyppes i chokolade....
Og så er de klar efter et par ture i fryseren....Kransekage-kager (Bettelaus) ca. 140 stk.

Kransekagemasse:
500 g marcipan
200 g hvidt sukker
4 pasteuriserede æggehvider (ca. 100 g)
-Skær marcipanen i mindre stykker og kom det i røremaskinen med spartel påsat, så det bliver blandet godt. Tilsæt sukker og æggehvider og rør det godt i røremaskinen, så det bliver en lind og ensartet masse. Kommes i en tyllepose med en stjernetylle påsat, min hedder størrelse 9.

Pynt:
Kandiserede kirsebær og valnødder
Smeltet chokolade til at dyppe kransekage-kagerne i.

Mørdej:
300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g stuetempereret smør
1 æg
-Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej enten i røremaskine eller med hænderne, det er lidt hårdere, men god træning. Sættes på køl i ca. ½ time, så er det nemmere at arbejde med.
Tænd ovnen på 200 grader, så kan den varme op mens du laver kransekage-kagerne.
Mørdejen rulles ud til ca. 3-4 mm's tykkelse og udstikkes i ca. 2-2½ cm i diameters cirkler. Derpå tylles kransekagemassen på i små toppe.
Jeg pyntede med kvarte kandiserede og farvede kirsebær og kvarte valnøddekerner. Kransekage kagerne skal bages ved 200 grader almindelig ovn i ca. 10-12 minutter. Det kan variere alt efter, hvilken ovn du har, så hold øje med dem.
Når de er kølet af kommes de i en bøtte og derefter på frys. Der kan de stå indtil de skal spises eller de skal dyppes i smeltet chokolade.
Jeg lod dem stå i fryseren natten over. Dagen efter smeltede jeg chokolade og dyppede bare mørdejbunden i chokoladen. De blev stillet køligt, så chokoladen kunne stivne, og derefter kom de i fryseren igen til de skal serveres.
Jeg tager dem ud ca. 5-10 minutter før de skal serveres.
Rigtig godt nytår - vi ses i 2019. Pas rigtig godt på jer selv og hinanden.

Kommentarer