3. december - Mousska med kartofler

Denne ret er virkelig skøn. Den har varme, fyldig smag og god konsistens. En rigtig dejlig ret i denne kolde tid, hvor man godt kan gå lidt og fryse. Jeg har fundet lidt inspiration til denne ret, men har kun brugt krydderiblandingen, som kan bruges til rigtig mange retter med oksefars og som pastasauce. Se med og lav senere.Den færdige ret, som kan serveres med en salat eller som her agurker og rå gulerødder, skåret i hånd- og mundrette stykker....En varmende blanding af krydderier....Lagvis i et ildfast fad med kartofler og kødsaucen....Revet ost ovenpå og så i ovnen....Den færdige moussaka med sprød skorpe og overflade....Den rygende varme moussaka og den er også god dagen efter, hvis der er mere....Moussaka med kartofler (4 personer)
500g hakket oksekød
2 rødløg, fint hakkede
4 fed, knust hvidløg
2 dåser hakkede tomater (kan blendes, hvis man ikke ønsker tomat stykker)
2 spsk. soltørrede tomater, fint hakkede (kan udelades)
1 lille dåse (140g) koncentreret tomatpuré
salt
sort peber, friskkværnet
½ tsk kanel
1 tsk. rosmarin, tørret
3 tsk oregano, tørret
2 tsk. timian, tørret
1 tsk. sød paprika
½ tsk. spidskommen
1½ dl bouillon eller rødvin (jeg undlod rødvinen, da vores søn også skulle have noget)

kartofler, så mange som der nu skal bruges til fadet, skrællede og skåret i ½ cm tykke skiver
1 pakke mornaysauce, færdiglavet.

- Kom løg, hvidløg og olie i e gryde ved middelvarme og rør rundt til løgene er gennemsigtige, bløde og klare. Skru op for varmen og tilsæt oksekødet, som brunes af under omrøring. Så snart købet er brunet, skrues ned for varmen og der tilsætte hakkede tomater, alle krydderierne, tomatpuré, finthakkede soltørrede tomater, rødvin, salt og peber.
Lad kødsaucen simre uden låg, men kartoflerne gøres klare.
Skræl kartofler og skær dem i skiver ca. ½ cm.
Smør det ovnfaste fad med smør. Kom lidt kødsauce i bunden, derefter et lag kartofler, et lag kødsauce, dernæst endnu et lag kartofler og resten af kødsaucen. Mornaysaucen hældes over og der rives en god ost henover.
Sættes i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft og bager i 45-60 minutter - eller til kartoflerne er møre, hvilket afhænger af tykkelsen på kartoffelskiverne.

En dejlig mættende og fyldig ret med masser af smag.


Rigtig glædelig jul og velbekomme....Kommentarer