Toscatærte

Jeg elsker tærte, marcipan og mandler, så hvad er mere lækkert end en toscatærte, hvor netop de tre ting optræder, så bliver det da ikke bedre uhmmm. I en weekend, hvor vejret ikke lod til at blive bedre, men derimod kunne tilbyde mere regn, blæst og tid til hygge indendørs, så det var lige vejr til en Toscatærte.
Se opskriften efter billederne.

Der færdige resultat....Mørdejen er samlet og klar til køl....Rullet så stor, at den kan trykkes fast på kanten af tærteformen (med aftagelig bund)....Mørdejen er trykket godt ud i tærteformen og klar til at blive fyldt....Mandelmassen er fyldt i tærten....Tærten er færdigbagt i ovnen og mandelmassen er hævet fint i tærteformen....Hakkede mandler til karamellen....Den færdige tærte og den holdt ikke længe....


Toscatærte

Mørdej:
250 g hvedemel
70 g sukker
1/8 tsk salt
125 g koldt smør
1 æg

Mazarin:
100 g sukker
150 g marcipan
75 g blødt smør
10 g hvedemel
2 æg

Nøddekaramel:
150 g grofthakkede mandler med den brune hinde
120 g smør
120 g sukker
25 g mørk sirup
havsalt


Sådan gør du

Mørdej:
Bland mel, sukker og salt i en skål. Skær smørret i tern og smuldr det sammen med mel og sukker. Saml dejen med ægget - ælt ikke for meget dejen skal blot samles. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og tryk den godt flad og kom den i køleskabet i min. 30 minutter.
Rul dejen ud, så den passer til en tærteform på 24 cm. Fordel dejen i tærteformen og tryk den godt til i kanterne. Fjern den overskydende mørdej. Prik mørdejsbunden med en gaffel.
Stil tærteformen med mørdejen i køleskabet, i mellem tiden kan du lave mandelmassen/mazarinmassen.

Mazarinmasse/mandelmasse:
Riv marcipanen groft og kom den i en skål med sukker. Ælt smørret i - enten med hænderne eller med en lav hastighed. Smørret skal være helt blandet med marcipan og sukker. Tilsæt æggene et af gangen  og pisk godt mellem hvert æg. Vend melet i mazarinmassen, pisk ikke, men vend til massen er jævn. Fordel massen i tærtebunden.
Bag ved 180 grader i almindelig ovn i ca. 25 minutter til mazarinmassen er gylden og let fast - hold øje med massen, da ikke alle oven bager ens, så måske mazarinmassen skal have længere eller kortere tid i din ovn. Tag tærten ud og lad den afkøle imens du laver mandeltoppingen.

Mandelkaramel:
Kom smør, sukker og sirup i en lille gryde. Kog det op til en gylden karamel - jo mørkere, jo kraftigere karamelsmag. Tag gryden af varmen og tilsæt de hakkede mandler og 1 smule havsalt. Massen stivner llidt, når du kommer mandler i, så det skal gå lidt stærkt med at røre mandler i og fordele mandelkaramellen på den bagte mazarintærte.
Bag kagen yderligere ved 180 grader, varmluft, i ca. 3 - 5 minutter. Karamellen skal boble og mandlerne skal have lidt farve - hold igen godt øje med det, da det nemt brænder på.
Tag toscatærten ud og lad den afkøle helt inden servering.


Da jeg kogte karamellen har jeg måske kogt den for mørk i for lang tid, og da jeg satte den tærten ind i ovnen efter, at mandelkaramellen var kommet på tærten, boblede den ikke, men mandlerne fik lidt farve. Disse ting har måske gjort, så mandelkaramellen på den afkølede tærte var ret hård, men den smagte fantastisk og der var knas i tærten, hvilket er lækkert.
Næste gang, for der bliver helt sikkert en næste gang, så vil jeg ikke koge karamellen så længe, men lade den være lysere. Måske vil jeg heller ikke komme den i ovnen til sidst, som beskrevet i opskriften.Velbekomme.


Kommentarer