14. december Jule-cheesecake med syltede appelsiner

 Jeg har glædet mig til at skulle lave denne cheesecake, så derfor skulle mine fødselsdagsgæster, da have muligheden for at smage den. Samtidig kunne jeg få chancen for at lave den for første gang. Spændende. Kunne godt lide konceptet med brunkager, som bund. Opskriften kommer efter billederne.Denne kage er så smuk....


Knuste brunkager er trykket godt til i springformen....


Appelsinskal bruges til fyldet....


Lækkert fyld med masser af smag....


Appelsiner til at sylte og saften til gelelaget....


Der syltes appelsinskiver....


Der laves brændt mandler til pynt....


Den er virkelig flot i lagene....


Et helt fantastisk snit, den stod ret skarp og der kunne skæres helt tynde skiver....


Kagen er samlet og klar til servering....Jule-cheesecake med syltede appelsiner (20 cm springform, uden bund)

Brunkagebund:
250 g brunkager
125 g smør
1/4 tsk. salt
- Knus brunkagerne til fine krummer i en foodprocessor. Smelt smørret i en gryde, og rør det sammen med brunkagekrummerne og salt. Jeg indstillede en kagering til 20 cm i diameter, fastgjorde den midt på serveringsfadet med tape, så den ikke rykkede på sig under opbygningen af kagen. Jeg forede den med lagkageplast. Jeg hældte brunkagefyldet ud i ringen og pressede den ud i bunden i et jævnt lag. Satte formen på køl og lavede fyldet i mens.

Cheesecakefyld:
4 blade husblas
1 stang vanilje
125 g sukker
1 usprøjtet appelsin
2½ dl piskefløde
250 g mascarpone
200 g cremefraiche 18%
-Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, skrab kornene ud og mos dem sammen med lidt af sukkeret. Riv appelsinskallen fint og gem resterne af appelsinen. Bland fløde, sukker, vaniljesukker og appelsinskal i en skål og pisk det til skum med en elpisker. Pisk mascarpone og cremefraiche sammen i en skål med et piskeris og vend blandingen i flødeskummet. 
Pres saften af appelsinen og varm den op til kogepunktet i en gryde. Knug husblassen fri for vand og rør den ud i den varme appelsinsaft til den er helt opløst. Afkøl appelsinblandingen en smule og vend lidt af cheesecakefyldet i, så den afkøles lidt mere. Vend herefter blandingen i resten af cheesecakefyldet til en ensartet masse. Fordel cheesecakefyldet oven på brunkagebunden, dæk formen og sæt den på køl i mindst 6 timer - gerne til næste dag

Appelsingele:
3 blade husblas
2 dl friskpresset appelsinsaft
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Opvarm appelsinsaften til kogepunktet i en gryde. tag gryden af varmen, tag husblassen op af vandet og opløs den i den varme appelsinsaft. Afkøl geléen til den er lillefingervarm. Hæld forsigtigt geléen over  cheesecakefyldet i springformen, så den fordeler sig jævnt. Jeg hældte den forsigtigt ned på bagsiden af en ske, så der ikke dannedes bobler. Sættes tilbage på køl i mindst 2 timer til geléen er stivnet.

Syltede appelsinskiver:
1usprøjtet appelsin
1 vaniljestang
100 g vand
85 g sukker
- Skyl appelsinen og skær den i tynde skriver. Bring en gryde med vand i kog, tilsæt appelsinskiverne og kog dem i 1 minut. Afdryp. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Bring vaniljekorn, 100 g vand og sukker i  kog i en gryde, læge appelsinskiverne i sukkerlagen og lad dem småkoge ved lav varme i 20 minutter. Tag gryden af varmen, hæld appelsinskiver og sukkerlage i en beholder med låg og opbevar dem på køl til servering.

Til servering:
brændte mandler
- Hak mandlerne groft. Løsn kageringen og fjerne lagkageplasten og pynt med afdryppede, syltede appelsinskriver og brændte mandler. 


Den er så fin og en rigtig god dessert også til nytår, da den ikke falder tungt og den er frisk. Jeg brugte mascarpone, da jeg ikke bryder mig om flødeosten, men det gør man, som man selv vil, begge dele kan bruges.
Cheesecaken skal laves dagen før eller på dagen, hvis du har god tid, da den kræver mindst 8 timers afkøling i alt. Det virker af mange del elementer, som tager tid, men hver del er ikke voldsomt krævende, det vil du opdage, når du læser opskriften igennem.


Rigtig glædelig jul og rigtig rigtig god fornøjelse med at lave denne cheesecake og ikke mindst at smage den, den er virkelig arbejdet værd.
Kommentarer