18. december - Æblegalette

 Denne opskrift har jeg glædet mig til at dele, både fordi det er en dejlig tærte, men også fordi den smager simpelthen så skøn. Let, sprød, sødme fra æblerne og let marcipan smag. Den skal du altså prøve. Hovedingrediensen - æbler - havde vi heldigvis i haven, så de var friske og lækre, let syrlige, men det gjorde ikke noget.


Den færdige æblegalette.


Ahhhh sprødt og syrligt.Fine æbler i fine skiver.


Mørdejsbunden med mandelmel.


Revet marcipan - mit twist til æblegaletten.


Æblerne lagt på i et tilfældigt, men dekorativt mønster.


Jeg brugte bagepapiret til at folde siderne henover æblerne, da mørdejen kan hænge lidt ved.


Den er da fin ikke?


Æblegalette
Tærtebund:
175g hvedemel
75g mandelmel
50g sukker
150g koldt smør
1 æg

Fyld:
50g sukker
25g mandelmel
Revet marcipan, så det dækker sukkerblandingen eller så meget, som du selv har lyst til, der skal i.
375g røde æbler i tynde både

Sammenpisket æg
Perlesukker

Cremefraiche eller vaniljeis.

- Tænd ovnen ved 200 grader (traditionel ovn).
Tærtebund: Bland mel, mandelmel og sukker sammen i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen. Tilsæt æg og saml hurtigt dejen. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir - tærtebunden skal være rund og fylde det meste af bagepapiret (ca. 40 cm i diameter). Læg tærtebunden med bagepapir på en plade og stil den køligt.

Fyld: Bland sukker og mandelmel sammen i en lille skål.

Tærten laves:
Drys sukkerblandingen ud over bunden - lad ca. 5 cm af kanten være fri. Riv marcipan over sukkerblandingen så meget som du ønsker, hvis du ønsker det. Fordel æbleskiverne på bunden. Løsn forsigtigt kanten af tærtebunden med bagepapiret med en lille skarp kniv ind over fyldet. Jeg brugte bagepapiret til hjælp til at lægge kanten ind over fyldet.
Pensl kanten med æg og drys med perlesukker. Bag galetten midt i ovnen til kanten er gylden og sprød, ca. 15 min. Hold godt øje, da ikke alle ovne bager ens.
Servér æblegaletten lun med cremefraiche eller vaniljeis.
Jeg brugte både den almindelige perlesukker og den hvide perlesukker, det så fint ud. 

Jeg elsker jo marcipan og derfor kunne jeg ikke lade være med, at rive marcipan henover sukkeblandingen, det var altså virkelig lækkert. Skulle man være lidt mere syndig kunne jeg godt finde på, at komme en håndfuld chokoladeknapper henover marcipanen eller uden marcipan. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder om søde sager.


Rigtig glædelig jul.Kommentarer