5. december - Juleboller med appelsin og chokolade

 Jeg elsker orangesmag i kager, som frugt og i chokolade mv. og derfor kunne det da ikke give bedre mening end, at bage juleboller med netop de ingredienser i. Der var også hasselnødder i og de giver lidt crunch. Jeg fandt inspiration i forskellige opskrifter og opfandt på den måde min egen, men det er jo heller ikke så tosset endda.


De skønneste, blødeste og meget velmagende juleboller....


Hakket chokolade....


Hakkede afskallede hasselnødder.... 


Revet appelsinskal....


Klar til efterhævning, mens ovnen varmer op....


Efterhævet og hænger nu lidt sammen....


De færdigbagte juleboller....


Juleboller med appelsin og chokolade
1,5 dl mælk
1 dl appelsinjuice eller friskpresset
reven skal fra 1 appelsin
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
50 g gær
1 æg
50g flormelis (det er nemmere at få rørt ud, end almindelig sukker - du bruger, hvad du har lyst til)
500g - 550g hvedemel
1 tsk. fint salt
100g flydende smør
100g mørkt chokolade, hakket i stykker
en håndfuld afskallede hasselnødder, hakket groft (de kan købes i Lidl - jeg får ikke noget for at fortælle dette, men gør det af egen fri vilje)

Pynt:
Æg
Perlesukker

-Smuldr gær i en røreskål. Bland mælk og flydende smør og varm det op. Tilsæt appelsinsaften for at køle mælke/smør blandingen lidt ned, så gæren ikke dør. Rør gæren ud i blandingen. 
Vej melet af og tilsæt kanel, kardemomme, salt og sukker/flormelis og appelsinskallen. Dette kommes i røreskålen og røres ved meddel-lav hastighed. 
Hak chokoladen og nødderne og kom dem i røreskålen, når dejen næsten er rørt sammen. Dejen stilles til hævning til det har hævet til dobbelt størrelse - op til 1 time. 
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 12 stykker, som formes til boller og sættes side om side i den lille bradepandeform (22x30 cm ca.). Bollerne skal efterhæve under et klæde, mens ovnen opvarmes til 200 grader varmluft. 
Hvis dejen hævede 1 time (dobbelt størrelse), skal bollerne kun efterhæve mens ovnen varmer op og så 5 min mere. Hvis dejen ikke hævede 1 time (dobbelt størrelse), kan bollerne godt hæve op til ½ time under klæde, inden de pensles med sammenpisket æg og pyntes med perlesukker (det hvide).
Bollerne bages ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter. 
Hold øje med dem, da ikke alle ovne bager ens, dog må de gerne få en fin afbagning og en flot bagt farve. Bollerne afkøles på en rist til de kan spises med koldt smør.

Som pynt på bollerne kan du også drysse kanelsukker, perlesukker/hakkede haselnødder eller andet, som du synes - måske endda kun bruge æg og efter afkøling komme glasur på.

Bollerne kan også bages, så de står enkeltvis på bagepapir og ikke bliver bagt sammen i en bradepande.Rigtig glædelig jul.
Kommentarer