12. december - Risalamande-cheesecake

 Jeg havde fødselsdag d. 10. december og forud for denne dag, havde jeg lavet en rigtig dejlig cheesecake med risalamande. Elsker jo bare risalamande i forvejen, så det var ikke svært at bestemme mig for. Den kan man godt lave både med købt risengrød eller hjemmelavet. Jeg lavede den med købt risengrød og jeg skulle have justeret mængden af flødeskum, da den blev forholdsvis blød, holdt dog formen. Ellers skulle der nok have været 1-2 blade husblas mere i fyldet.


En fin kage, man kan lige ane, at den er en smule blød....


Bunden blev lavet og trykket godt....


Fyldet passede fint til formen....


Let grums i gelelaget. Pga. at fyldet var blødt, at løftede det sig lidt, da den ellers tempererede gele blev hældt på. Lidt ærgerligt, men den smagt godt og blev pyntet af med nogle af de brændte mandler fra den anden dag.


Endnu et fint billede af kagen....


Risalamande-cheesecake (18 cm bageform - 8 personer)
Lav risengrød af 100 g grødris, 1½ dl vand, 5 dl sødmælk og 1/4 tsk. salt og se på pakken med fremgangsmåden.
Jeg købte en lille rulle økologisk risengrød, da jeg ikke skulle bruge så meget.

Kiksebund:
125 g Digestive kiks
30 g mandler
60 g smør
25 g hvid chokolade
1/4 tsk. salt
- Læg bagepapir i bunden af en springform og sæt lagkageplast langs indersiden af kanten. Knus kiks og mandler til grove krummer i en foodprocessor. Smelt smør og chokolade ved svag varme.
Rør den smeltede smørblanding sammen med kiksekrummer og salt og pres massen ud i bunden af formen. Sæt formen på køl, mens du laver cheesecakefyldet.

Risalamande-cheesecake:
4 blade husblas
1 vaniljestang
100 g flormelis
300 g kold risengrød
100 g flødeost naturel
2½ spsk. mandellikør (Disaronno)
3 dl piskefløde (denne mængde vil jeg reducere, hvis du har købt risengrøden til måske 1½-2 dl. Når det blandes må det endelig ikke være for blødt. Hvis du selv laver risengrød, så passer mængden fint).
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem med sammen med lidt flormelis. Rør risengrød, flødeost og vaniljeflormelis sammen i en skål.
Opvarm forsigtigt mandellikøren i en gryde. Vrid husblas fri for vand og rør den ud i den varme likør, til den er helt opløst. Vend først lidt af flødeostemassen i den lune mandellikør og vend det derefter tilbage i flødeostemassen. Pisk fløden til blødt skum og vend det i flødeostecremen. Fordel cremen i et jævnt lag og glat lag oven på kiksebunden og sæt den på køl i mindst 4 timer.

Kirsebærgelé og pynt:
4 blade husblas
1½ dl kirsebærvin
1 dl kirsebærsirup (jeg havde købt et glas Amarena kirsebær og brugte siruppen derfra og pyntede med de lækre kirsebær på kagen)
25 g brændte mandler
evt. rosa sukkerpynt
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand. Varm kirsebærvin op i en gryde til lige under kogepunktet. Vrid husblassen fri for vand og rør den ud i den varme kirsebærvin, til den er helt opløst. tag gryden af varmen, tilsæt kirsebærsirup og rør rundt.
Hæld forsigtigt geleén over kagen og sæt den på køl, til geleén er stivnet, mindst 2 timer. Befri kagen for form og lagkageplast og anret den på et fad, Pynt kagen med hakkede brændte mandler og rosa sukkerpynt.
Geléen bliver meget stiv af de 4 blade husblas, jeg tænker, at 3 blade kunne gøre det.


Jeg vil også komme vaniljesukker i flødeostemassen, næste gang. Jeg synes, at den manglede lidt smag Måske kunne man også bruge brunkager til bunden i stedet for Digestive-kiks. Det må jeg lure på en anden gang.
Det er en oplagt kage til julefrokost bordet.

Tips til en alkoholfri kage:
I stedet for at bruge kirsebærvin og kirsebærsirup i geléen, kan du sagtens lave den med almindelig kirsebærsauce, hvor bærrene er siet fra. Mandellikøren kan erstattes af citronsaft. Så har du en kage uden alkohol.


Rigtig glædelig jul.Kommentarer