20. december - Æbleskiver med citron

 Der er ikke noget som hjemmelavede æbleskiver, det både dufter, smager og er hyggeligt at stå med. Jeg elsker den ro, der fylder mig, når jeg står næsten helt meditativt og vender den ene æbleskive efter den anden stille og roligt. Dét synes jeg bare er hyggeligt....om der så skulle laves 100, men det er denne opskrift ikke til. Se med og lav rigeligt til juledagene, det bliver så skønt.

Jeg skal lige vise min elektriske æbleskivepande fungerer aldeles perfekt, har tænkt de seneste par år, at jeg nok skulle udskifte den, da nogle af hullerne var lidt længe om at varme op, men i år har den varmet helt upåklageligt.

Uhmmmm, kan næsten dufte æbleskiverne....Denne æbleskivepande har jeg lavet æbleskiver på lige siden, jeg fik den i julegave....


Ja, så gammel er den. Fik den af mine forældre og gemt nænsomt ned i kassen efter hver brug og nu 26 år efter virker den stadig.


Lækker dej med citron, det er skønt....


Skønne brune, velduftende og ikke mindst sprøde æbleskiver....


Virkelig et fint billede, synes jeg....


Det var virkelig en hyggestund 4. søndag i advent....


Æbleskiver med citron ca. 30 eller lidt mere (Valdemarsro)
2 tsk. vaniljesukker
320 g hvedemel
2 tsk. sukker
1½ tsk. stødt kardemomme
½ tsk. bagepulver
1 tsk. natron
½ tsk. salt
Fintrevet skal fra 1 øko. citron
3 æg
4½ dl kærnemælk
30 g smeltet smør
2 spsk. smør til stegning

Tilbehør:
flormelis og hindbær marmelade.

-Bland hvedemel, vaniljesukker, sukker, kardemomme, bagepulver, natron, salt og revet citronskal sammen i en skål.
Skil æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommerne sammen med kærnemælk og smeltet smør, og rør det i de tørre ingredienser. Pisk æggehviderne helt stive.
Rør først 2 spsk. æggehvide i dejen og vend derefter resten af æggehviden forsigtigt i dejen, uden at luften slåes ud. 
Hæld 1/3 del af dejen i en sprøjtepose og sæt en poseklemme i den ende af posen, hvor dejen er hældt i. Klip et hul, ikke for stort, i den ende, hvor dejen komme ud, så kan den lukkes til, mens æbleskiverne bager/steger.
Fyld hullerne 3/4 op med dej og lade dejen få lidt skorpe, før du vender dem en kvart omgang. Fyld derefter en smule mere dej i hullerne og vend derefter helt rundt. På denne måde får de en fin form og æbleskriverne bliver fyldige. Vend æbleskriverne jævnligt, så de bliver stegt hele vejen rundt.
Server dem lune med flormelis og hindbær marmelade eller anden marmelade, som du allerbedst kan lide.

Vær opmærksom på, hvis du bruger den elektriske æbleskivepande. Hullerne i den elektriske æbleskivepande er mindre end fx æbleskrivepanden i støbejern, så bruger du den, så bliver der ikke så mange. Heldigvis kan der laves meget mere dej.Rigtig glædelig jul.

Kommentarer