22. december - Karamel fudge

 Jeg vil altså lave det, fordi det smager også ret godt. Jeg lavede også fudge sidste år og det smagte også rigtig dejligt. Jeg har set billeder af fudge, som så ud til at have konsistens, som det man køber - det kan jeg godt lide. Jeg fandt en opskrift og gik i gang, men det duede ikke rigtigt. Massen skulle piskes og så skulle den samle sig, men den skilte helt og samlede sig aldrig. Måske har jeg kogt massen for mørk, men det var lidt svært, når der ikke var temperatur på, hvornår gryden skulle af varmen.

Jeg prøvede blot en anden opskrift. Den blev fin nok, men ikke helt så fast, som jeg havde tænkt mig. Det smager godt alligevel og det smager, som jeg havde regnet med også er det jo ikke helt ringe. Jeg skriver opskriften selvom den ikke helt blev, som jeg havde tænkt. Måske du kan få den rette konsistens.


Fudgen har et godt snit og smuldrer ikke, holder formen, men er blød....


Blandingen på en non-stick pande....


Den færdige fudge, klar med flagesalt og så ind på køl....


Fin fudge, let smuldrende, som jeg godt kan lide dog blød og smelter næsten på tungen....


Karamel fudge (ca. 35 stk.)
1 dåse kondenseret mælk (397 g)
400 g brun farin
1,5 dl mælk
110 g smør
2 tsk. vniljesukker
2 tsk. flagesalt (knust mellem fingrene)

-Kom kondenseret mælk, brun farin, mælk, smør og vaniljesukker i en non-stick pande/gryde og varm op. Brug et sukkertermometer til at måle temperaturen på massen. Den skal op på 115 grader. Når temperaturen når 115 grader, tages gryden af varmen og så skal den stå 5 minutter og køle af.
Tilsæt derefter flagesalt og rør så i massen med en grydeske i ca. 5 minutter indtil massen bliver mat og slipper kanterne. Hvis du gerne vil have en glat fudge skal du stoppe med at røre lige, når massen bliver mat, hvis du vil have den mere krystalliseret og smuldrende, kan du røre lidt længere. 
Kom massen i en bøtte eller et fad på ca. 20 x 20 cm beklædt med bagepapir. Tryk massen godt ned og glat den ud så godt som muligt. Drys med flagesalt, så meget, som du ønsker. 
Lad den stå og køle lidt ned inden, den sættes i køleskabet indtil den er så kold, at du kan skære den ud. Det tager en times tid.
Skær fudgen ud i terninger på den størrelse, som du ønsker. Kom terningerne i køleskabet og lad dem køle helt ned, inden de serveres.

Min masse kunne jeg hælde over i fadet med bagepapir, så den faldt fint på plads. Jeg kom også salt i fra starten og det synes jeg nu ikke trænger igennem på smagen, derfor tilføjede jeg også salt oven på den færdige fudge.


Jeg håber, at du lykkedes bedre med dem end jeg. Jeg venter med, at skære flere terninger ud til i morgen, hvor jeg er sikker på, at massen er helt gennem kold. Så må jeg test smage, om konsistensen er blevet mere fast over natten. Det vil jeg helt sikkert fortælle dig om.


Rigtig glædelig jul.
Kommentarer