Fastelavnsboller med vaniljecreme, åbne

 Fastelavn er mit navn.... denne sætning kender de fleste børn og voksne. Udklædning, tøndeslagning, slik og ikke mindst fastelavnsboller. Netop fastelavnsboller har jeg fundet en ny opskrift på, som jeg aldrig har prøvet før. 

Faktisk har jeg fundet opskriften hos norske Ida Gran Jansen og hun kalder dem skoleboller. I hendes skoletid gik de til bageren og købte disse skoleboller. De egner sig nu ganske fint som fastelavnsboller. Jeg er glad for, at jeg prøvede at bage dem og det er bestemt ikke sidst gang - håber, at du synes det samme. Se med og bag senere.


Glasuren flyder lidt ud, da fastelavnsbollerne stadig var lidt lune, men smagen var ret god....


Den absolutte bedste gærdej, som jeg nogensinde har arbejdet med....



Bollerne er lagt i bradepanden....


Jeg har her skubbet dejen til side for at lave fordybninger i bollerne med fingrene....


Den hjemmelavede creme er sprøjtet i fordybningerne og er nu klar, efter pensling,, til ovnen....



Bagte, velduftende og uhhhh de ser gode ud - nu afkøling....

Den bedste smag også selvom den hvide glasur med kokos løb ned ad siderne - kunne ikke vente til fastelavnsbollerne var helt kolde....


Fastelavnsboller med vaniljecreme, åbne (9 stk.) Sæt op til 3 timer af - det er det hele værd.

Vaniljecreme:
2 æggeblommer
1 spsk. maizena
3 spsk. sukker
2 dl sødmælk - andet kan også bruges.

Bolledejen:
450 g hvedemel
75 g sukker
25 g gær
1 lille tsk. salt
2 tsk. stødt kardemomme
2,5 dl mælk
1æg
75 g blødt smør i tern
1 æg til pensling
flormelis og vand til glasur - kakaopulver og kokos.

Vaniljecreme:
I en skål pisker ud æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker. I en kasserolle eller lille gryde varmer du mælken op til lige under kogepunktet. Hæld lidt af den varme mælk over æggeblandingen mens du pisker. Hæld så resten af mælken i og pisk så alt er blandet. Hæld det hele over i kasserollen/gryden igen og lad det koge op mens du pisker. Lad det småkoge i 5-6 minutter eller til vaniljecremen bliver tyk. Husk at piske hele tiden, så massen ikke brænder på - det er lidt hårdt for armen. Hæld vaniljecremen over i en skål og læg husholdningsfilm helt ned på vaniljecremen, så den ikke danner skind og sæt den i køleskabet til den er helt kold.

Bolledejen:
I skålen til en køkkenmaskine kommer du mel, sukker, gær, salt og kardemomme. Gæren smuldrer du i og pas på ikke at komme salt på gæren, så dræber saltet gæren. Pisk mælk og æg og varm det op til ca. 30 grader. Hæld mælke/æggeblandingen sammen med de tørre ingredienser og ælt med dejkrogen i 10 minutter på lav hastighed til dejen slipper skålen. Hvis du synes, at dejen er tør kan du komme lidt mere mælk i, men det burde som udgangspunkt ikke være nødvendigt). Hvis du har en KitchenAid så brug hastighed 2.
Når de 10 minutter er gået, så tilsætter du det bløde smør, i tern. Skub dejen ned fra skålens kanter inden du tilsætter smørret i tern, så det fordeler sig fint i dejen. Det er meget klistret i starten, men når dejen har æltet et stykke tid, så får du en smidig dej, som slipper skålen. Når du har tilsat al smørret, så skal dejen ælte i 15 minutter på hastighed 2. 
De sidste 5 minutter sættes hastigheden op til 4 (medium). Det er vigtigt at dejen ælter så længe, så får du den bedste dej. Du endelig tid på dette.
Smør en anden skål med en smule olie og kom dejen deri. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager 1 - 1½ time alt efter, hvor vart der er, hvor dejen hæver. Så det er svært at sige, hvor længe dejen skal hæve, blot den hæver til dobbelt størrelse. Så dejen er færdighævet hældes den ud på et let meldrysset bord. Ælt den kort og del den i 9 stykker på ca. 90 g hver. Formes til boller og trykkes en smule, så er det nemmere at komme vaniljecreme i, når de har efterhævet.
Jeg placerede bollerne i en firkantet, bagepapirsbeklædt, form ca, 30x30, så de kunne hæve og bage sammen, se evt. billedet. Du kan også placere dem på en bradepande med bagepapir, så de står med 4-5 cm mellemrum. Dæk med et tyndt klæde, så de kan efterhæve i 30-45 minutter.
Forvarm ovnen på 200 grader. Kom vaniljecremen i en tyllepose/sprøjtepose og fordel cremen i fordybningerne i bollerne. Du kan evt. trykke dejen lidt, hvis efterhævningen har gjort fordybningerne mindre. Mængden af creme passer, så der kommer noget i alle bollerne. Pensl bollerne med æg og bages midt i ovnen i ca. 13 minutter eller til de er gyldne. lad bollerne afkøle helt. 
Lav hvid glasur og kakao glasur. Kom den hvide glasur på nogle af bollerne og dyp dem derefter i kokos og de andre glaseres med kakaoglasur. Enten smøres det på eller komme på med tyllepose, så glasuren lægger sig, som en pølse ovenpå fastelavnsbollen. Du skal gøre præcist, som du har lyst til.

Denne proces med bolledejen kan virke uoverskuelig, men den er virkelig nødvendig og giver det bedste resultat. Der skal planlægges i god tid og det er bestemt tiden værd.
Bollerne bliver ret store og de boller jeg lavede var 100 g pr. stk. Jeg kunne godt tænke mig, at lave dem på 50 g næste gang, da jeg tænker, at bollerne så ikke vil blive så stor en mundfuld. På denne måde, så får man også dobbelt så mange ud af portionen. Husk så blot på, at bagetiden reduceres og du skal nok holde ekstra øje med, hvor gyldne bollerne bliver.

Rigtig god fornøjelse og god fastelavnsfest.











Kommentarer