17. december - Lagkage med julemarmelade

 Jeg lovede den anden dag, at jeg ville lægge opskriften på den anden kage, som jeg lavede til min fødselsdag. Denne er en mere traditionel fødselsdagslagkage, men alligevel med et lille twist. 


Den færdige kage med et fint snit.


Hjemmelavet vaniljecreme.


Nederste bund med julemarmelade.


Knuste markroner ovenpå julemarmeladen.


Og så den hjemmelavede vaniljecreme.


Pynten på lagkagen.


Pynten tæt på.


Lagkage med julemarmelade
3 lyse lagkagebunde (jeg havde købt dem jeg brugte)

Pynt:
Rosmarin stilke
Æggehvide
Sukker
Flormelis

Hjemmelavet vaniljecreme: (Mette Blomsterberg)
1 tsk. vaniljestang
75 g sukker
60 g majsstivelse
4 dl sødmælk
5,5 dl piskefløde
2 æggeblommer
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv. Mas vaniljekorn sammen med en smule af sukkeret, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker og majsstivelse. Pisk det godt med 1 dl af mælken. Tilsæt æggeblommerne.
Kog de resterende 3 dl mælk samt 3,5 dl af fløden op i en gryde med den tomme vaniljestand. Den resterende piskefløde gemmes til senere brug. Når mælkefløden koger, tilsættes majsblandingen - pisk godt i nogle sekunder til cremen koger og tykner.
Kom straks den færdigkogte creme op i en kold beholder. Læge et stykke husholdningsfilm direkte ovenpå vaniljecremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt.

Den iskolde vaniljecreme piskes glat med et piskeris. I en anden skål piskes de resterende 2 dl fløde til skum og dette vendes forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme. Vaniljecremen kommes op i en tyllepose, som du klipper et hul i, så du kan presse vaniljecremen ovenpå kagebunden i et jævnt lag.

Læg den ene kagebund i en kagering (på det fad, som du vil servere lagkagen på) og læg kagefilm på indersiden, så kagen kan bygges op. Ovenpå den nederste kagebund smøres julemarmelade på og der knuses makroner ovenpå, så bunden er dækket pænt. 
Derpå presses kagecremen på i et jævnt lag. Dernæst kommer du endnu en lagkagebund på og smører igen med julemarmelade og derpå kagecreme. Nu kommes den sidste lagkagebund på og hvis du har lidt kagecreme tilbage presser du lidt på toppen og smører den med lidt kagecreme, så den ikke bliver tør, når kagen skal på køl natten over. Dæk til med folie.

Dagen efter kan du binde enderne af rosmarinkviste sammen med en tynd snor, så de ikke ses. Når kransen er færdig pensler du kvistene med æggehvide, drysser med rigeligt sukker og drysser flormelis over. Kvistene ligner grangrene i snevejr og pynter så fint på kagen og så dufter de dejligt.

Inden kagen skal serveres tager du kage ringen af og tager forsigtigt kagefilmen af. Kagen smøres op med lidt af det resterende kagecreme, hvis du har mere ellers pisker du lidt fløde og smører op med. Bare så kagen har et fint ydre og top.

Kransen lægges fint på toppen og kagen serveres. Du kan evt. pynte med lidt sukkerpynt eller pynte med spiseligt glimmer.

Det er en rigtig fin kage og den smager rigtig juleagtig pga. julemarmeladen.

Opskriften ser omfattende ud, men den er ikke så svær at gå til. Hvis du tænker, at hjemmelavet kagecreme er lige at stramme den lidt, så kan du sagtens købe kagecreme i pakker.
Der kan sagtens bruges andre marmelader og køb gerne en julemarmelade, hvis du ikke har tid til at lave en selv - det er helt fint. Er sikker på, at lagkagen kommer til at smage rigtig godt alligevel - brug det fyld og den pynt du holder allermest af - en lagkage lavet med kærlighed går man ikke fejl af og smager skønt.


Rigtig glædelig jul.
Kommentarer