fredag den 11. maj 2012

Hveder

På Stor Bededag, skal der spises varme hveder, som ristes, da de jo er bagt dagen i forvejen. Jeg bagte dem altså på dagen, men det blev de ikke ringere af, heller ikke, da de blev ristet dagen efter, uhmmm der var de også gode.... Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den efter alle billederne....Dejen er rørt....Hævet flot....Delt og trillet....Hævet over dampbad....Klar til ovnen....Ved ikke hvorfor jeg ikke kan vende dette billede, men ihvertfald er hvederne blevet rigtig flotte....Blød, lækker, velduftende varm hvede....Hveder

12 stk.

50g flydende smør
2½ dl vand
50g gær
1 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
550g hvedemel
2 tsk. kardemomme ( dette tilføjede jeg selv )

- Smørret hældes i en skål, tilsæt vand og gær og rør det sammen. Tilsæt æg, sukker, salt og det meste af melet og bland det godt. Ælt resten af melet i, men sørg for at dejen ikke bliver for fast. Melmængden afhænger af æggets størrelse og melets fugtighed.
Ælt dejen blank og lad den hæve tildækket i skålen ca. 1 time.
Ælt dejen let igennem og del den i 12 stykker. Tril dem til boller og læg dem ret tæt i en bradepande foret med bagepapir.
For at hvederne skal blive luftige hæves de over damp. Sæt bradepanden med hvederne over en balje med vand der lige er kogt op, og lad dem efterhæve tildækket ca. 15 minutter.
Bag hvederne 15 minutter ved 200 grader. Afkøl hvederne på en bagerist og bræk dem fra hinanden. Flæk hvederne og rist dem i ovnen ved 225 grader.

Jeg brugte en lille metal bradepande og forede den med bagepapir og lagde bollerne deri. Jeg kogte noget vand og hældte det i en plastik balje og satte bradepanden over og lagde et klæde over det hele, så det også dækkede ned over baljen med vandet. Det fungerede godt og hvederne blev luftige, så det er ikke sidste gang jeg forsøger, med at hæve dejen over damp. Jeg skal bare have fundet en ordning på, hvordan jeg slipper mere damp hen over bollerne eller hvad der nu skal hæve. Det er et super godt trick.
Jeg tilføjede også kardemomme til opskriften, det synes jeg hører sig til hveder og det er også det, som der duftede af i hele huset, så jeg sparede ikke på det.... elsker jo bare kardemomme.

Velbekomme....

tirsdag den 8. maj 2012

Halvmarathon 5. Maj 2012Så er den gal igen.... der er allerede gået et helt år... ja ok næsten, lige på nær 2 dage. Halvmarathon i Middelfart, Lillebælt, 5. Maj 2012. Her er det lige før vi kører mod Middelfart ca. kl 12.00 Lørdag middag. Vores lille dreng er hos mormor og morfar og hygger sig med dem og de glæder sig over, at skulle passe ham og forkæle ham hele dagen, så han er i trygge hænder.
Der er omkring 11.000 deltagere i løbet, så Middelfart myldrer med mennesker med løbetøj og vandflasker - der er en skøn stemning.
Vi står og venter på start og da nedtællingen strater, begynder sommerfuglene for alvor, at baske rundt i maven og kroppen er ved, at gøre sig klar.... så går starten og løbet er igang.... 21,2 km i delvis sol, overskyet og let blæsende vejr.... endelig i mål på 1.56.16 - dejligt at være på den anden side af målstregen igen og denne gang blev alle mine 3 mål opfyldt - at genneføre, at løbe hele vejen og at komme under 2 timer, optur hos mig og afslappet resten af dagen og aftenen.

Vores dreng, havde spist til aften, været i bad og kommet i nattøjet og klar til, at komme i seng - dejlig træt og glad, da mine forældre kom med ham. Dejligt at se både dem og Mads-Emil igen - en dejlig afslutning på en dejlig dag....

Gode oplevelser gør livet rigere....

4. MajDette er resterne, af det lys jeg, som vanen tro, tænder hver 4. Maj og sætter det i vinduet. For mig er det vigtigt, og for andre mindre vigtigt, at mindes den dag, hvor Danmark blev frit. Sikke en følelse det måtte have været, endelig at kunne færdes på gader og stræder, på alle tider af døgnet, uden frygt for at blive stoppet og visiteret...... Min farmor og farfar levede på den tid, men jeg var desværre ikke gammel nok til, at tænke over og få snakket med dem om, hvordan det var at leve i den mørke tid, som det jo var. De døde længe før, jeg tænkte på muligheden for, at spørge dem - desværre.....

Leve minderne....