lørdag den 22. december 2018

22. december - Det må gerne være nemt

Noglegange er det bare dejligt, at aftensmaden bliver lidt nem i denne tid. Det gjorde den så også for os og det skal man altså ikke skamme sig over, sådan er det bare. Nyd det og få en hyggelig stund med familien, mens i smovser i alt andet end kostpyramidens gode råd.
Uhmmmm lækkert og nåååå ja der var da salat på....Velbekomme.

fredag den 21. december 2018

21. december - Privat Kaffee, kaffebønner


Min kaffemaskine: EQ.5 Siemens - macchiatoplus.På denne lækre kaffemaskine brygger jeg kaffe i stor stil, både med og uden mælkeskum og lige fra mild til stærk....
Disse kaffebønner er købt i Citti i Tyskland. Jeg kværner bønnerne på mellem indstilling.
Til en café crème - normal styrke. Jeg mælk i kaffen efter brygning. På den måde er kaffen mild og har en rigtig dejlig og behagelig smag. Hvis der ikke er mælk i, synes jeg den er lidt for  kraftig for min smag. Jeg har aldrig været til sort kaffe, så det er nok derfor, at jeg synes den er bedst med mælk.

Dem jeg kender der er vant til at drikke sort kaffe, så synes de den smager rigtig dejlig. Normal styrke.

Til en café macchiato - normal eller stærk styrke - den bliver brygget med lækkert og blødt mælkeskum. Den kan sagtens drikkes ved stærk styrke og med det lækre mælkskum, så mildnes smagen.

Alt i alt en rigtig dejlig kop kaffe.
I en fin kop er nydelsen i top....Rigtig glædelig jul

torsdag den 20. december 2018

20. december - Juleboller

Juleboller er noget jeg bager hvert år på et eller andet tidspunkt i december måned. Denne opskrift er virkelig lækker og er næsten en blanding af en bolle og konfekt/kage. Den skal altså bare afprøves. Se med og lov mig, at du bager den senere.
Serveret på julebordet - kaffe i kopperne, ild i brændeovnen, på med hyggesokkerne og et tæppe om benene.... need I say more?
Jeg tilsatte appelsinskal til dejen....
Alt skal i skålen og blandes....
Pyntet med mandelflager og hvis perlesukker....
12 lækre friskbagte juleboller, der blot venter på et drys med flormelis....Juleboller 12 stk.
25 g gær udrøres i 2 dl lunt vand
2 æg
100 g blødt smør
75 g rørsukker
½ tsk. salt
400 g hvedemel
1 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
2 tsk. vanillepulver
50 g appelsinskal (Tørsleffs) eller reven skal af 1 økologisk appelsin
75 g tranebær
75 g mandler
æg til pensling
mandelflager, hvid perlesukker og flormelis til drys

-Mandlerne hakkes groft. Gæren udrøres i det lunkne vand. Alle ingredienser undtagen tranebær kommes i røremaskinen og æltes godt. Tranebærene kommes i og æltes med til sidst. Dejen er meget blød, men det skal den være så tilsæt endelig ikke mere mel.
Dejen hæver tildækket et lunt sted i 1 time. Dejen sættes på en bagepapirsbeklædt bageplade med 2 skeer. Hæver igen - ikke tildækket - i ½ time. Forvarm imens ovnen til 225 grader. Jeg penslede julebollerne med sammenpisket æg, pyntede med mandelflager og hvid perlesukker. Bages i ca. 12 minutter. Jeg bagte ikke med varmluft, men med almindelig ovn.
Inden servering sies flormelis henover julebollerne og serveres.
Julebollerne kan spises som de er eller skæres over, mens de er varme og smøres med koldt smør eller en god ost.

Disse boller smager af jul. De er en god blanding af en bolle og kage eller måske endda konfekt virkelig lækker.

Velbekomme

onsdag den 19. december 2018

19. december - Hæklede grydelapper

Jeg har gjort det før og nu har jeg gjort det igen, hæklet tykke grydelapper til min søster i værtindegave. De seneste par år har jeg hæklet grydelapper til hende, når vi skulle til min nevøs fødselsdag, som er den 21. december. Så hvert år er det tid til et nyt par grydelapper. Jeg har haft travlt i år med at få dem færdige, men det er de nu.
Se med og lav senere.
Jeg har slået 45 luftmasker op og derefter hæklet med stangmasker op til 25 rækker, så det er lige som karkluden. Mønstret er et der var farvet ind i garnet, men det ser fint ud. Jeg har som fyld brugt to lag gamle håndklæder, hæftet dem i hjørnerne og hæklet en bort langs kanten. Borten har har lavet med 8 luftmasker og derefter stangmasker så langt, at den kunne nå hele vejen rundt. Jeg har derefter syet den fast i grydelappen, også for at fæstne de forskellige lag og sy dem sammen.
Der er måske en anden og nemmere måde at gøre det på, men de er kraftige og fungerer til fulde 100%.Rigtig glædelig jul....

tirsdag den 18. december 2018

18. december - Valnøddelagkage fra Svinkløv

Til min fødselsdag, som nu ligger nogle dage tilbage, der lavede jeg en lagkage, som oprindelig er fra Svinkløv badehotel. Den er nem og lige til at lave, og så smager den bare rigtig godt. Se med og lav senere.
Lagkagen kan serveres ganske som den er, men jeg lavede noget ekstra og det kan du se længere nede....
Karameliserede valnødder....
Valnødderne hakkes groft....
Chokolade hakkes groft....
Valnødder og chokolade blandes med flødeskum....
Sådan ser lagkagen ud, når den er samlet og klar til servering....
Jeg lavede juletræer af smeltet chokolade....
Og lavede nok til at lave en lille skov....Valnøddelagkage (Svinkløv)
125 g valnødder
100 g sukker
125 g chokolade
8 dl fløde

Glasur: (jeg skiftede mokkasmagen ud med Baileys)
Flormelis
Baileys
Valnødder til pynt
Chokolade juletræer

Chokolade juletræer:
Chokolade
Sukker pynt

-Jeg købte mine lyse lagkagebunde, hvilket er sjældent, men nogle gange nogle gange nødvendigt.
Smelt sukkeret på en pande til gylden karamel, tilsæt de 100 g valnødder og rør rundt med en  træske til alle valnødderne er dækket af karamel. Hæld det på bagepapir og skær det i grove stykker, når det er kølet af. Chokoladen hakkes groft. Fløden piske stiv og de hakkede valnødder og den hakkede chokolade vendes i.
Lagkagen samles skiftevis med en bund, halvdelen af fyldet, endnu en bund resten af fyldet og den sidste bund lægges på. Dækkes til og sættes på køl til dagen efter.

Til chokolade juletræerne skal du smelte chokolade over vandbad, der er ikke nogen angivelse af gram, da det komme an på hvor mange, hvor tykke og hvor høje eller lave du vil have juletræerne. Der skal bare smeltes noget chokolade :D
Når chokolade er smeltet, hældes den over i en tylle og der klippes et lille hul, så chokoladen kan løbe ud. Du laver et juletræ, det behøver ikke ligne 100%, men det skal blot ligne en smule. Stammen kan laves så lang, at juletræerne kan stikkes godt ned i lagkagen.
Juletræerne kan pyntes med farvet sukkerpynt, inden de sættes på køl. Juletræerne sættes på køl og når de er stivnet, vendes de om og der lægges endnu et lag chokolade over dem, igen i et tilfældigt mønster. Sættes på køl til dagen efter og stikkes i lagkagen lige inden servering.

Dagen efter:

Lagkagen tages ud fra køl 15 min før den skal serveres. I mellemtiden laves glasuren af flormelis og Baileys. Røres sammen til en let konsistens, den skal ikke kunne smøres ud, men den skal selv kunne løbe ud lige til kanten. Drypper glasuren ned langs kanten gør det slet ikke noget, det ser bare lækkert ud.

Valnødder lægges rundt i kanten på lagkagen og de kolde chokolade juletræer stikkes ned i lagkagen, så det ligner en lille skov.Velbekomme.


mandag den 17. december 2018

17. december - Hæklet karklud

3. søndag i advent, det er lidt vildt synes jeg - allerede er vi nået her til, men det er også ret hyggeligt. I dag har jeg fået hæklet en lille smule, så der nu er 2 karklude færdige til at komme i brug. Synes det er lidt hyggeligt både at hækle, men også at hækle noget der kan bruges i hverdagen og ikke skal smides ud efter få ganges brug.
Se med og lav senere.
Det er da hyggeligt, hvis man er til et tæppe om benene, en kop kaffe og lidt hækleri....
Der er nok af farver at gå i gang med - skønt....
2 stk karklude....
Billedet er ikke så tydeligt, men karkluden er hæklet med 45 luftmasker, stangmasker og der er 25 rækker, så hvis man hækler ret jævnt, så kan man få 2 karklude ud af 1 rulle bomuldsgarn. Det holder ikke altid stik, men som regel gør det.
Hvis man hækler ud i et stykke og bruger hele garnrullen, så kan man få et lille gæstehåndklæde.God fornøjelse.

søndag den 16. december 2018

16. december - Juletræ og lørdags hygge

I går var vi ude og hente juletræ. Det var et sted vi ikke har været før, så det var spændende at komme ud et nyt sted. Der var fine juletræer og en lille gårdbutik, hvor de have rigtig mange lækre ting og sager til jule blandt andet. Jeg fik ikke taget nogle billeder derude med mit kamera, da jeg havde glemt SD-kortet hjemme... det var altså lidt skørt.
Jeg købte nogle agern lavet i træ de kan pynte fint på juletræet eller et andetsted i huset. Senere bagte jeg juleboller og den opskrift får i en anden dag.
Se med og lav en god kop kaffe eller te.
Tre fine agern....
Den er da fin....
Så var der eftermiddagshygge med pebernødder, friskbagte jule boller og kaffe....Rigtig glædelig jul.