lørdag den 15. december 2018

15. december - Specier med perlesukker

Der er altså ikke mange dage til juleaften mere, og jeg synes, det går rigtig stærkt. Ikke alle julegaverne er købt endnu, men mangler ikke mange, så det skal nok gå. Disse specier med perlesukker er virkelig gode i de der stunder, hvor en kop kaffe er inden for rækkevidde, og man lige trænger til at få benene op og slappe lidt af.
Se med og bag senere.
Det færdige resultat, hvor det hvide perlesukker er brugt....
Dejrullen bliver rullet i almindelig perlesukker....
Det hvide perlesukker er brugt på den anden rulle, som skæres ud i ca. 5 mm tykkelse....
Den færdigbagte småkage med hvidt perlesukker....
Lækre småkager med det almindelige perlesukker....Specier med perlesukker
1 vanillestang
350 g hvedemel
200 g sukker
250 g koldt smør
1 sammenpisket æg

Pynt:
Almindeligt perlesukker og hvidt perlesukker.

- Vanillestangen halveres og kornene skrabes ud med en lille kniv. Vanillekornene, mel og sukker blandes i en skål og smørret smuldres i melet og dejen æltes let sammen med ægget. Dejen deles i 2 lige store del og trilles til en pølse ca. 4 - 5 cm i diameter og sættes på køl til den er helt hård. Når du skal bage småkagerne, triller du den ene rulle i almindeligt perlesukker og den anden rulle i hvidt perlesukker. Tænd ovnen på 220 grader. Dejen skæres den i  5 mm tykke skiver og lægges på en bageplade med bagepapir og bag kagerne i ovnen i 8 - 10 minutter. Afkøles på rist.

Der kan godt drysse lidt perlesukker af, når man skærer dejen i skiver, men det er ikke så meget.


Rigtig god fornøjelse.
fredag den 14. december 2018

14. december - Snegle småkager

Der er altså et eller andet ved disse småkager, som er lavet med mørk og lys dej og rullet til snegle og skåret ud. Det er som om, at de er lidt julet, og jeg laver dem hvert år, og de er altså bare rigtig gode.
Se med og bag senere.
De færdigbagte og lækre småkager....
Dejen lægges ovenpå hinanden....
Dejen rulles sammen....
Skæres ud til småkager....
Så er de klar til ovnen....
De er hurtigt spist....


Snegle småkager

1 vanillestang
350 g hvedemel
200 g sukker
250 g koldt smør
1 sammenpisket æg
3 spsk kakaopulver - tilsættes den ene halvdel af dejen.

- Vanillestangen halveres og kornene skrabes ud med en lille kniv. Vanillekornene, mel, sukker og  smørret smuldres i melet og dejen æltes let sammen med ægget. Dejen deles i 2 lige store stykker, og den ene halvdel tilsættes kakaopulver og æltes godt, så der ikke er lyse striber i dejen. Den lyse og mørke dej rulles til til ca. ½ cm tykkelse og lige store stykker. Jeg lagde den mørke ovenpå den lyse og rullede sammen. Dejen kan pakkes i husholdningsfilm og opbevares på køl til den skal bruges.

Tænd ovnen på 220 grader. Dejen skæres den i  5 mm tykke skiver og læg den på en bageplade med bagepapir og bag kagerne i ovnen i 8 - 10 minutter. Afkøles på rist.


Rigtig glædelig jul....torsdag den 13. december 2018

13. december - Brunkager med appelsin

Brunkager er bare indbegrebet af jul for familien og jeg. Sidste år lavede jeg nogle med revet appelsinskal og de forsvandt som dug for solen, så der var en meget begrænset mængde brunkager til juledagene. Ja, jeg lovede mig selv at der i år skulle være nok til december måned og til juledagene..... Jeg har bagt en portion brunkager med appelsinstykker og reven skal fra appelsin. Det skulle vise sig, at til min fødselsdag d. 10. december kunne jeg slet ikke servere nogle brunkager med appelsin - de var spist...og hverken min kæreste eller vores søn siger, at det er dem, men hvem er det så?????
Se med og bag senere, gerne så tæt på juleaften som muligt, så de ikke forsvinder inden.


De ligner jo de almindelige brunkager, men de gemmer lige på en lille hemmelighed.Appelsinskal fra Tørsleffs.
Og der blev mange plader med de lækre småkager.Nybagt og skal lige køle af inden smagsprøve.De færdige småkager.

Brunkager med appelsin

175 g mørk sirup (knap 1½ dl)
175 g margarine
½ tsk hjortetaksalt
1½ tsk potaske
1 dl vand
200 g sukker
25 g smuttede finthakkede mandler
50 g tørsleffs appelsinskal
ca. 500 g hvedemel
½ tsk allehånde
1 tsk nelliker
1 spsk kanel

-Sirup og margarine varmes til margarinen er smeltet. Hjortetaksalt og potaske røres ud i vand og blandes i den varme sirupsmasse. Sukker, mandler og appelsinskal kommes i. Når massen er håndvarm, men ikke før, tilsættes størstedelen af melet, sigtet med krydderierne. Dejen æltes godt igennem. Udrulles og udstikkes i forskellige figurer. Jeg deler massen og former den til 2 pølser og lægger dem i husholdningsfilm og pakker dem, så de bliver aflange og rektangulære, så er de lige til at skære i passende skiver. Jag lader dejen hvile i køleskab i 14 dage - hvis du lader den ligge i 3 uger gør det ikke noget.
Ovnen opvarmes til 160 grader og bag brunkagerne i ovnen i ca. 8 minutter, men hold øje med dem, da ikke alle ovne bager ens.
Smut mandler som pynt. Jeg bruger altid en hel mandel som pynt.

Brunkagerne har en skøn smag af appelsin, hvilken man kan forstærke med at rive skallen af 1 økologisk appelsin, så er der virkelig smæk på smagen.


Rigtig glædelig jul.

onsdag den 12. december 2018

12. december - Jule pavlova (Mary Berry)

Jeg elsker at se madprogrammer. Specielt holder jeg meget af at se Bagedysten fra forskellige lande som Sverige, Australien og England. I England er det Mary Berry og Paul Hollywood, som styrer showet. De har lavet nogle programmer, hvor de laver forskellige lækre kager, brød mv. En af de opskrifter, som jeg bestemte mig for at afprøve er Mary Berrys Pavlova. Jeg lavede den til min fødselsdag.
Se med og lav senere.
Det færdige resultat, som jeg lavede den....I marengsen skal der laves en rende, så der kan komme fyld i, når den er bagt....Marengsen har den helt rigtige konsistens og laver fine hvide toppe....Det færdige resultat....Pavlova (Mary Berry)

6 økologiske æggehvider
350 g sukker
1 tsk. hvidvins eddike
1 tsk. majsstivelse

Fyld:
600 ml fløde
1 tsk. vanillepulver
50 g siet flormelis
jordbær i kvarate
hindbær
blåbær
granatæble kerner (dem glemte jeg desværre)
si flormelis henover kagen inden servering


- Forvarm ovnen til 160 grader. Tegn 2 cirkler på et stykke bagepapir, på bagsiden, en cirkel på 30 sm i diameter og indeni en cirkel på 15 cm i diameter.
Pisk æggehviderne ved høj hastighed til der kommer bløde toppe, tilsæt derefter sukker lidt efter lidt, stadig ved høj hastighed til det bliver stift og blankt. Bland hvidvins eddike og majs stivelse og tilsæt det æggehviderne under stadig piskning. Tag en ske og sæt al marengsen indenfor de to cirkler og lave en rende i marengsen, så fyldet kan kommes deri efter bagning.
Så snart du har kommet marengsen i ovnen stilles temperaturen på 140 grader og bag den i 1 time til 1 time og 15 minutter til ydersiden er hård, men stadigvæk hvid. Sluk ovnen og lad pavlovaen stå i ovnen, mens den køler af i ca. 1 times tid eller gerne til dagen efter for at blive kold og tør.
Inden servering piskes flødes, vanillepulver og flormelis indtil, der kommer toppe i flødeskummet. Kom flødeskummet i renden og pynt med frugten, som fordeles over hele pavlovaen. Drys med flormelis, som sne over pavlovaen.


Pavlovaen ''hæver'' en del under bagning, og det gør den større end man lige regner med.
Pavlovaen er rigtig lækker, den smelter på tungen og det lidt syrlige fra frugten egner sig virkelig godt til den søde marengs og det let søde fyld.
Marengsen kan laves i godt tid og skal blot pakkes i husholdningsfilm, så der ikke kommer luft til og opbevares køligt. Efter sigende skulle den kunne laves 1 måned i forvejen, altså uden fyld.


Rigtig god fornøjelse....
tirsdag den 11. december 2018

11. december - Hækle og strikke bøger

Til min fødselsdag fik jeg 2 bøger, som er strikke og hækle bøger for begyndere. Jeg har hæklet i mange år og strikket i lidt færre år, men alligevel. Dog har jeg aldrig lært at strikke andet end ret og har ikke begivet mig ud i de helt store hækle mønstre, så lidt begynder er jeg vel.
Jeg vil rigtig gerne være god til det, både at strikke og hækle, men det må vente lidt med de strikkede uldne strømer og vanter. Jeg vil  lige vise de 2 bøger jeg fik.
Se med og bliv inspireret.
Disse 2 bøger glæder jeg mig til at se mere på og læge nogle nye tricks af, så jeg forhåbentlig med tiden kan blive lidt bedre til det der med at strikke og hækle.Fik købt nogle flere ruller lækkert bomuldsgarn i Søstrene Grene, så med bøgerne på plads er det bare om at komme igang og det glæder jeg mig til.Rigtig glædelig jul.

mandag den 10. december 2018

10. december - Fødselsdag

I dag er det min fødselsdag hurra hurra huurraaaaa det bliver bare en rigtig god dag. Det var også en rigtig god dag i går, da vi havde inviteret familien til fødselsdag. Jeg havde lavet 2 kager og dem viser jeg en af nærmeste dage.
Jeg har fået nogle fine gaver af familien lige fra gavekort, bøger (hækle/strikke), creme, blomster og slik, det har været så fint. En lang dejlig dag afsluttes i sofaen med julekalenderen med min kæreste og vores søn. Jeg viser lige et billede af dagens slik skål, som ikke blev tømt, skal jeg lige sige.
Se de lækre kager en af de nærmeste dage.
Tror virkelig ikke, at der mangler noget i denne skål....Nu vil jeg hygge mig og nyde min fødselsdag med julegave indkøb og hygge med min skønne kæreste og vores dejlige søn.


Rigtig glædelig jul.søndag den 9. december 2018

9. december - Lidt nyt pynt til huset

Ja, så er det tid til at se på lidt af det nye jeg i år har købt til huset. I Rema 1000 havde de nogle fine små træ juletræer lavet af pinde. De har så fine at jeg måtte købe én af hver farve. De var i sort, hvis og natur. Jeg har pyntet dem med julepynt fra Søstrene Grene og noget af det fine Maileg julepynt, jeg har fra tidligere. Synes de er blevet rigtig fine.
Se med og få inspiration....
Har her taget det hvide juletræ frem. Det pynter så fint også fordi det ikke fylder så meget, så det er nemt at finde et godt sted, det kan stå.
Fin snebold eller julekugle fra Søstrene Grene.
En snemand eller et futuristisk juletræ. Det fine julepynt fra Søstrene Grene, er rigtig pænt i år synes jeg, der er altid lidt kant på det de har og lidt anderledes end det, man kan få andre steder.Rigtig glædelig jul.