lørdag den 7. december 2019

8. december - Sunde dadelkugler

Om 2 dage har jeg fødselsdag og jeg glæder mig rigtig meget, hvilket jeg altid gør bliver vist aldrig helt voksen på det område, men det gør nu heller ikke noget. Fødselsdage er bare hyggelige uanset alder. Jeg har lavet sunde dadelkugler og de er bare virkelig gode. Se med og lav senere.


Lidt til den lille søde tand....Kokos og regnbuekrymmel....
Nu kan alle få et stykke og de er som sagt smager de rigtig godt....Sunde dadelkugler

200 g dadler (dem fra papæsken)
1 dl vand
2,5 dl havregryn
2 spsk. kakao
2 spsk. romessens (eller en god rom)
100 g kokosmel

Pynt:
Kokos, regnbuekrymmel eller andet.

- Blend de udstenede dadler med vand. Du kan med fordel bruge en foodprocessor til dette. Du kan også hakke dem meget fint med en kniv og blandes med vand efterfølgende. Rør herefter romessens, kakao og havregryn i. Hvis du ønsker en mere gennemtrængende smag af rom tilsætter du bare mere. Massen trilles til mundrette kugler og rulles i kokos og/eller regnbuekrymmel.
Sættes på køl til de skal spises.

Velbekomme og rigtig glædelig jul.7. december - Kalendergaver

Kalendergaver er et hit i år og det har de ellers ikke været de seneste 2 år, hvor vores søn har fået advents gaver. Han synes, at det kunne være hyggeligt med kalendergaver med godter, så i stedet for at købe en kalender til ham, så lavede jeg selv en.
Poserne er købt i Søstrene Grene og det lille stempel har jeg også købt der i sin tid, der er nu meget sødt med et lille hjerte og fint bånd.
Se med og få inspiration....Havde en sæk, som alle gaverne kunne komme i, det er rigtig fint og han trækker selv hverdag, hvilken gave det skal være. Man kan også sætte tal på og derved få en lille gave-jagt ud af det, hvor barnet/børnene kan gå på jagt i sækken efter pakkerne.Meget enkel, som jeg synes er så fint. Brun pose, rød/hvid snor og et flethjerte stempel på forsiden.Rigtig glædelig jul....

torsdag den 5. december 2019

6 . december - Brownie med karamel og hasselnødder

Jeg glæder mig, hver dag over, at det snart er jul. Og der skal være lidt at glæde dig til, gerne lidt hver dag. Så denne brownie kan helt sikkert glæde dem, der skal smage. Den er rigtig skøn og smager bare fantastisk. Jeg skriver opskriften efter billederne. Rigtig god fornøjelse.
Det færdige resultat.Den bagte bund, der blot venter på at bade i den dejligste karamel.Den let krakelerede brownie top lukker op for at, karamellen kan flyde godt ind i kagen.Hasselnødder finder sin plads i den bløde dyne af karamel.Med chokoladeovertræk er kagen snart klar til servering.Med hindbær coulis og vanilleis er desserten klar til at blive nydt i godt selskab.


Brownie med karamel og hasselnødder (6 personer alt efter størrelse på kagestykket).

Lille springform, 18 cm.

125 g mørk chokolade
60 g smør
2 æg
175 g sukker
30 g mel
1 spsk. rent kakaopulver
1 tsk. vanillesukker
1/4 tsk. salt (jeg brugte lidt mere)

Hasselnøddekaramel

200 g karamel
2 spsk. fløde
1/4 tsk. flagesalt (mere hvis man ønsker mere direkte smag af salt)
100 g hasselnøddekerner

Chokoladeovertræk

100 g mørk chokolade 70%
1 dl piskefløde
15 g glukosesirup

Tilbehør

Revet chokolade
Hindbær coulis
Vanille is


-Tænd ovnen på 180 grader og læg bagepapir i formen.
Hak chokoladen fint. Smelt smørret i en gryde ved svag varme, og bland det til en jævn masse sammen med chokoladen.
Pisk æg og sukker i en skål til en cremet masse med en elpisker. Bland hvedemel, kakao, vaniljesukker og salt sammen. Rør den smeltede chokoladeblanding i æggemassen. Vend herefter melblandingen i og rør til en ensartet dej. Fordel dejen i formen, og bag kagen i ovnen i 25 minutter. Afkøl kagen helt.
Smelt karamellerne ved svag varme i en gryde sammen med fløden, og rør jævnligt, til massen er flydende og ensartet. Rør flagesalt i og tag gryden af varmen. Hæld karamellen over brownien og drys med hasselnødder. Sæt kagen på køl i 30 minutter.
Hak chokoladen fint og læg den i en skål. Hæld fløde og glukosesirup i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld flødeblandingen over den hakkede chokolade og lad det stå i 2 minutter. Rør med cirkelbevægelser i midten af blandingen med en dejskraber, til chokolademassen samler sig. Hæld chokoladen over på hasselnøddekaramellen i et jævnt lag. Sæt kagen på køl i mindst 4 timer og gerne til næste dag.
Høvl chokoladespåner over kagen inden servering sammen med hindbær coulis og vanille is.

Det syrlige i hindbærene giver en god kontrast til den lidt tunge brownie.


Rigtig glædelig jul og velbekomme.


5. december - Nyt julepynt til huset

Jeg køber jo altid lidt nyt julepynt til huset og sådan er det også i år. Jeg var helt tilfældigvis i (læs: er altid i) Søstrene Grene og der fandt jeg de fineste trommer, som jeg bare måtte have med med hjem. De er så fine og dekorative og farverne gør, at jeg godt kunne finde på, at lade dem stå fremme hele året. Se med måske du tænker det samme....De er da bare fine....En lidt anden vinkel....Den sidste skæve vinkel i denne omgang....


Synes bare de er fine og jeg kan rigtig godt lide det enkle udtryk.Rigtig glædelig jul.

tirsdag den 3. december 2019

4. december - Pepitakager

Pepitakager havde jeg aldrig hørt om, men fandt opskriften og bagte småkagerne. Det var en spændende og anderledes opskrift, som tiltalte mig, det er altid spændende at prøve noget  nyt.
Se med og lav senere.Det færdige resultat....Heri skal dejkuglerne bade....Lækre og sprøde....
Der blev temmelig mange....Rigeligt til at dele ud af....


Pepitakager (mange)
500 g hvedemel
375 g smør/margarine
250 g sukker
2 æggeblommer

Pynt:
Hakkede mandler eller hasselnødder
sukker
æggehvide
(svært at skrive mængde på, da jeg selv brugte mere end der stod i den oprindeligeopskrift)

- Ælt mel og de øvrige ingredienser godt sammen. Margarinen skal ikke have stuetemperatur. Del dejen i 7 lige store stykker og tril dem til 40 cm lange pølser. Del hver pølse i ca. 20 stykker. Tril de små dejstykker og dyp dem i æggehviden og derefter i blandingen af sukker og hakkede mandler/hasselnødder.
Bag småkagerne ca. 8 min. til de er lysebrune i en forvarmet ovn ved 220 grader (varmluft 200 grader) på ovnens midterste rille.
Da ikke alle ovne er ens kan bagetiden variere, så hold derfor godt øje med småkagerne.


Velbekomme og rigtig glædelig jul.

3. december - Mousska med kartofler

Denne ret er virkelig skøn. Den har varme, fyldig smag og god konsistens. En rigtig dejlig ret i denne kolde tid, hvor man godt kan gå lidt og fryse. Jeg har fundet lidt inspiration til denne ret, men har kun brugt krydderiblandingen, som kan bruges til rigtig mange retter med oksefars og som pastasauce. Se med og lav senere.Den færdige ret, som kan serveres med en salat eller som her agurker og rå gulerødder, skåret i hånd- og mundrette stykker....En varmende blanding af krydderier....Lagvis i et ildfast fad med kartofler og kødsaucen....Revet ost ovenpå og så i ovnen....Den færdige moussaka med sprød skorpe og overflade....Den rygende varme moussaka og den er også god dagen efter, hvis der er mere....Moussaka med kartofler (4 personer)
500g hakket oksekød
2 rødløg, fint hakkede
4 fed, knust hvidløg
2 dåser hakkede tomater (kan blendes, hvis man ikke ønsker tomat stykker)
2 spsk. soltørrede tomater, fint hakkede (kan udelades)
1 lille dåse (140g) koncentreret tomatpuré
salt
sort peber, friskkværnet
½ tsk kanel
1 tsk. rosmarin, tørret
3 tsk oregano, tørret
2 tsk. timian, tørret
1 tsk. sød paprika
½ tsk. spidskommen
1½ dl bouillon eller rødvin (jeg undlod rødvinen, da vores søn også skulle have noget)

kartofler, så mange som der nu skal bruges til fadet, skrællede og skåret i ½ cm tykke skiver
1 pakke mornaysauce, færdiglavet.

- Kom løg, hvidløg og olie i e gryde ved middelvarme og rør rundt til løgene er gennemsigtige, bløde og klare. Skru op for varmen og tilsæt oksekødet, som brunes af under omrøring. Så snart købet er brunet, skrues ned for varmen og der tilsætte hakkede tomater, alle krydderierne, tomatpuré, finthakkede soltørrede tomater, rødvin, salt og peber.
Lad kødsaucen simre uden låg, men kartoflerne gøres klare.
Skræl kartofler og skær dem i skiver ca. ½ cm.
Smør det ovnfaste fad med smør. Kom lidt kødsauce i bunden, derefter et lag kartofler, et lag kødsauce, dernæst endnu et lag kartofler og resten af kødsaucen. Mornaysaucen hældes over og der rives en god ost henover.
Sættes i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft og bager i 45-60 minutter - eller til kartoflerne er møre, hvilket afhænger af tykkelsen på kartoffelskiverne.

En dejlig mættende og fyldig ret med masser af smag.


Rigtig glædelig jul og velbekomme....mandag den 2. december 2019

2. december Værtindegave

I december måned er der i vores familie altid en masse samvær, da der er flere fødselsdage i denne skønne måned. Det er ikke altid lige til at finde på en lille ting at tage med, men hvorfor ikke lave en dekoration. Jeg lod vores søn lave værtindegaven til min mor. Børn er så umiddelbare og spontane og jeg synes faktisk, at denne dekoration blev rigtig fin.
Se med og lav senere.Troldegrene, fra naboens have, vi måtte gerne, eukalyptus grene, guld lys og guld æbler med glimmer.Skjuleren har jeg købt i Netto, den er så fin og julet.Rigtig glædelig jul.

søndag den 1. december 2019

1. december - Adventskransen i år

Nu er det snart jul og endelig  vi startet på julemåneden. Jeg er sikker på, at måneden igen i år vil byde på mange hyggelige stunder, dejlige gåture og masser af dejlige godter og lækker mad. Det er helt som det skal være. Årets adventskrans er i år meget enkel. Se med og du kan stadig nå at lave din egen adventskrans.Den færdige adventskrans....Kogler, ler, skål fra Netto og smukke lange røde lys....Bare fra en anden vinkel....Smukke kogler der har åbnet sig helt op og er enkel og fine i sit udtryk....I år - enkel, fin og ligetil....


Jeg glæder mig til, at kunne lave julekalenderen endnu engang. Jeg håber, at du vil følge med hele måneden også mellem jul og nytår.
Jeg har ikke været så god til at få lavet noget her på bloggen i årets løb, men det vil jeg også prioritere at få lavet i det nye år.

Rigtig glædelig jul.