fredag den 27. maj 2011

Æggekage med pastafyld

Igår aftes, skulle vi have en let aftensmad, da vi kom til, at spise lidt senere end vi plejer - lille manden havde spist til tiden, så det var bare os der skulle have noget. Hvis de sidste af pastaretten fra igår, skulle bruges, så kunne der blive lavet en god og mættende æggekage.
Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den, efter alle billederne....


Her er alle ingredienserne til æggekagen....Porrene er skyllet og renset fra for jord....
Æggene er pisket sammen....Det hele er blandet og hældt op i et ildfastfad....Der blev drysset lidt ost på....Der kommes noget bacon på, da overfladen er stivnet....Så er æggekagen færdig, og mangler kun et drys urtesalt....

Æggekage

12 æg, alt efter hvor stor en æggekage, du ønsker
lidt mælk
1 porrer
rester fra pastsretten igår ( du bruger bare friskkogt pasta )
resten af tomatsalaten
salt og peber

topping

ost
bacon

Dressing:

Ylette
1 presset hvidløgsfed
salt og peber

-Ægget piskes med mælk og hældes derfter over de skiveskårene og rensede porrer, pastaen og tomatsalaten.
Sættes i midten af en forvarmet ovn på 200 grader til overfladen er godt fast - derpå lægges bacon og æggekages bages færdig. Tiden kan variere efter fadets størrelse og hvor meget fyld der er i - så tjek æggekagen indimellem, så den ikke bliver tør indeni. Baconen skal være, som når den bliver stegt på panden - sprød og gylden. Serveres med hvidløgsdressing og et drys urtesalt.

Velbekomme....

torsdag den 26. maj 2011

Hjemmelavet urtesalt min version

Igen viste vejret sig ikke fra den mest yndefulde side idag, men der kom dog et par solstrejf gennem runden og det gav mig lyst til, at komme i haven og rydde op i bedene,  men så kom jeg lige på en anden idé og se, så gik det meget bedre - og jeg pakkede lille manden i barnevognen, det var tid til hans formiddagslur, og så smuttede vi i Netto for, at handle ind til hjemmelavet urtesalt.
Krydderurterne blev valgt, efter hvad jeg kan lide og kiggede derpå efter fremgangsmåder, men de spænder fra, at saltet skal tørre i solen, hvilket pga vejret ikke var en god idé og til, at saltet skal tørre på bordet. Synes ikke rigtigt, at jeg kunne finde noget med en fremgangsmåde, som jeg forstod - måske har jeg ikke kigget længe nok.
Efter alle billederne, kommer min version af hjemmelavet urtesalt.


De 3 slags krydderurter jeg valgte....Så er de klar til, at blive finthakket med stavblenderen....


Den ellers store mængde, er blevet reduceret rimelig kraftigt....Det grove salt tilsættes....Så er det blevet blendet igen....Urtesaltet er spredt på bagepapir og klar til, at komme i ovnen....Urtesaltet er tørret og færdigt....Pakket og klar til brug....Med indholdsfortegnelse og dato....

Hjemmelavet urtesalt min version

2 potter frisk dild
1 potte frisk persille
1 potte frisk purløg
200 g groft salt

- Krydderurterne klippes af, så langt nede, at man får al det gode med, skylles og tørres. Blendes godt og saltet tilsættes - der blendes igen, så det hele blandes godt. Når det er blandet og saltet stadig er helt, spredes blandingen, med fingrene, jævnt ud på en bageplade med bagepapir. Tørretiden er i alt 1 time, afhængig af hvor våd blandingen er.
Ovnen varmes op til 150 grader og når urtesaltet sættes i den varme ovn, sænkes temperaturen straks til 75 grader. De først 45 minutter saltet tørrer, vendes der i blandingen hvert 10. minut, så det ikke ''brænder'' på. De sidste ca. 15 minutter - igen varierer det efter hvor våd blandingen er, så vær opmærksom på dette - skrues temperaturen op til 100 grader og tørrer færdigt.
Tages ud af ovnen og afkøles helt, før det kommes på rene glas.

Smagen er ikke så kraftig af urter, men det kan være, den kommer mere frem, når blandingen har stået lidt - men duften er rigtig dejlig....

Velbekomme....

onsdag den 25. maj 2011

Pasta med blomkål ( Lene Hanson )

Ville egentlig have bagt grøntsagsgifler, men opdagede til min store overraskelse, at jeg var løbet tør for grahamsmel, hmmm det er ellers sjældent det sker, men så måtte jeg finde på noget andet og det blev til denne ret - Pasta med blomkål ( Lene Hanson ) jeg tilføjede dog en stegt svinemørbrad, tomatsalat og hvidløgsdressing, som tilbehør, og det med kødet, synes kæresten var en rigtig god idé.

Efter alle billederne, skriver jeg opskriften, som jeg lavede den incl. kød, tomatsalat og hvidløgsdressing....


Her er alle ingredienserne til Pasta med blomkål - kødet og tomatsalaten kommer senere....Blomkålen er skåret i fine buketter, og ingefær, citronskal er revet fint og hvidløget er presset og jeg har brugt persille i stedet for brøndkarse....Blomkål og citronskal, har gjort hvidløg og ingefær selskab i den varme gryde....


Pastaen kommes i og skal lige varmes igennem, så er retten færdig....En svinemørbrad steges på panden....Lavede en hurtig tomatsalat....Den færdige ret....

Pasta med blomkål ( Lene Hanson )

4 personer
300 g fuldkornspasta
4 spsk olivenolie
400 g blomkål
4 fed hvidløg
1 cm ingefær
1 spsk revet citronskal ( jeg brugt en almindelig citron og vaskede den godt )
1 spsk soyasauce
2 spsk groft hakket persille ( kunne ikke få brøndkarse )
1 tsk almindelig salt ( har ikke urtesalt,  men skal da have lavet noget )
2 spsk pesto

- Kog pastaen efter anvisningen på pakken i letsaltet vand tilsat 2 tsk olivenolie. Hæld vandet fra, skyl pastaen med koldt vand og lad den dryppe godt af. Skær blomkålen i små buketter og stokken i ganske så stykker. Pres hvidløgsfeddene og riv ingefæren fint, svits begge dele i olivenolien i en gryde og tilsæt revet citronskal og blomkål. Svits det hele et par minutter og vend så pastaen i sammen med soyasauce, brøndkarse ( jeg brugte persille ), salt og pesto. Lad pastaen blive gennemvarm, rør ofte, så det ikke brænder på. Server gerne retten sammen med en skål blandet salat ( jeg lavede tomatsalat ).

Tomatsalat:
3 tomater i skiver eller skåret i tern
finthakket rødløg
persille
1 fed presset hvidløg
salt

- Tomatskiverne anrettes på tallerken/fad, drys med salt, finhakket hvidløg og bland det med let hånd og pynt med persille.

Hvidløgsdressing:
Ylette
1 fed presset hvidløg
salt og peber

- Det hele blandes og smages til med salt og peber. Dressingen har godt af, at trække inden servering.


Panden:
1 svinemørbrad
Allround krydderi
olie

- Puds svinemørbraden af og smør den ind i olie - drys med allround krydderi. Steges på panden eller grilles.

Kødet, tomatsalaten anrettes sammen med pastaen og en dressing af ylette, presset hvidløg, salt og peber.

Det virker overvældende med al den hvidløg. De 4 fed der er i retten, er ikke gennemtrængende i smagen, da pastaen kan tage en del krydderi. Jeg havde dog undladt hvidløg i tomatsalaten, da der også er hvidløg i dressingen. Det havde et fint samspil og det var ikke for stærkt af hvidløg.
Hvis retten udelukkende skulle være serveret med en blandet salat, så ved jeg ikke helt om 4 personer, ville være blevet mætte, så vi var glade for, at kødet var med.

Velbekomme....


tirsdag den 24. maj 2011

I haven på landet....

I haven på landet, hos mine forældre - min kæreste, min lille dreng og jeg, hyggede os nogle timer, hos mine forældre, der bor på landet. Mens vi var der, træk himlen sig sammen og blev gråsort i farverne og så begyndte det, at regne, tordne og lyne.... jamen er det ikke bare så super hyggeligt - elsker når det tordner og regnen bare plasker ned i stride strømme, det er hygge....havde taget nogle af de lækre Napoleonshatte med, som jeg lavede for nogle dage siden. Da regnen stoppede, gik jeg en lille tur i haven og fik taget følgende billeder....


Hundens vandskål står så fint, blandt bellis, mælkebøtter og græs.... og et par blade fra en blomst, ligger og pynter på overfladen....Elegante små regndråber er landet på en lille bellis, som stadig står rank efter en silende regn.....Synes bare det er så flot....
En lille frø, var på tur gennem det våde græs, da den tog sig et lille hvil mellem græsstrå og blade....En flot gul mælkebøtte, strækker sig efter regnen og 2 små bitte fluer, har gjort stop, helt ude på spidsen af den gule blomst øverst til venstre - de kan være svære, at få øje på....En greb, står solidt plantet i bedet....Et rusten søm i væggen og greben ved siden af.... synes det er lidt hyggeligt....

En rigtig dejlig søndag....

mandag den 23. maj 2011

Røsvinsmarinerede skinkesteaks med hjemmelavet rabarberchutney og økologisk perlebyg.

Imens kæresten badede vores lille søn, tog jeg hånd om aftensmaden og det blev til denne ret. Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den efter alle billederne.


Perlebyggen skal have selskab, af dampede løg og knust hvidløg....Perlebyggen tilsættes....Bouillonen tilsættes og så skal det simre....Imens perlebyggen simre, så venter kødet på, at blive stegt på panden....Med halverede tomater, og hvidløg, steges kødet....Retten, som den tog sig ud i går aftes - uhmmmm....

Rødvinsmarinerede skinkesteaks med hjemmelavet rabarberchutney og økologisk perlebyg.

Perlebyg til 4 personer:
3 dl skyllede perler
½ liter vand eller oksebouillon ( jeg brugte en terning )
1 fint hakket løg
1 fed knust hvidløg
lidt salt

- Løget dampes i smørret i en gryde, sammen med det knuste hvidløgsfed og perlerne kommes ved. Vand/bouillon tilsættes, og perlerne koges derefter ved svag varme i 20 minutter, til de er møre. Væden skal nu gerne være dampet af, men er der overskyende væde ved, sies den fra. De kogte perler smages til med lidt fint salt og er herefter klar til videre tilberedning.

Panden:
rødvinsmarinerede skinkesteaks
halverede tomater
1 fed hvidløg
smør til stegning

- Smørret bruser af på panden, sammen med 1 fed knust hvidløg,  kødet steges på begge sider, sammen med halverede tomater.

Perlebyg og kødet anrettes og serveres med den hjemmelavede rabarberchutney og en lille stilk persille.

På trods af, at der var ialt 2 fed hvidløg i retten, så smagte det ikke gennemtrængende og den hjemmelavede rabarberchutney, passede fint til det stegte kød.

Velbekomme....

søndag den 22. maj 2011

Napoleonshatte ( Mette Blomsterberg - det søde liv )

Jeg må vist hellere få startet på mit, før St. Bededags, indlæg.
Min kæreste, naboen og min far, skulle jo ud og fiske, det ved I jo allerede, hvis I har læst dette indlæg. Jeg spurgte min kæreste, om der ikke var noget jeg skulle bage til dem - og det var der.... Napoleonshatte, og så gik jeg igang. De varme hveder måtte, desværre træde lidt i baggrunden, i år.... faktisk så meget, at de slet ikke blev bagt.... hmmm, men der er jo heldigvis St. Bededag til næste år igen og de varme hveder, kan jo heldigvis bages alle ugens dage.
Jeg er vild med det, som Mette Blomsterberg laver af lækkerier og derfor blev det da også hendes opskrift, jeg brugte til disse Napoleonshatte.
Jeg skriver opskriften, som jeg lavede dem, da jeg har lavet dem lidt anderledes - efter alle billederne....

Napoleonshatte ( Mette Blomsterberg - det søde liv )Her er alle ingredienserne til Napoleonshattene....Dejen er nu samlet og klar til, at komme ind på hylden i det kolde køleskab....Dejen er rullet ud og udstukket i cirkler på 11 cm i dia....Her er alle ingredienserne til kransekage fyldet....


Fyldet er blandet og klar til, at blive delt op, så der kommer lige meget i hver kage....Så skulle de være klar til, at blive trillet til kugler....Nu er kagerne næsten klar, de skal bare lige formes - skal det være den traditionelle, som jeg altid er lidt uvenner med eller en anden udgave, som min med-madblogger, Newyorkerbyheart, har lavet her, som er mere aflange og i den rigtige napoleonshatsfacon.... jeg prøver igen, den traditionelle form....Det skulle minsandten vise sig, at gå meget bedre en nogensinde før - succes....Buerne er fladet helt ud under bagningen, så nu ligger de plant med bordet, som de jo skal....

Så skal chokoladen bare smeltes, og så er napoleonshattene klar, til det søde overtræk....Uhmmm.... det ser nu ganske indbydende ud - hvornår må de smages....Det færdige resultat - og de vagte glæde, både hos de gæster der var i huset den aften og på fisketuren om lørdagen....

Napoleonshatte ( Mette Blomsterberg - det søde liv )

11 stk.

Dejen:
300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g stuetempereret smør
1 æg

Kransekagemassen:
250 g ren rå marcipan
100 g sukker
1 pasteuriseret æggehvide ( 30 g )

Pynt:
Smeltet chokolade

Dejen:
Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej. Dejen stilles koldt i ½ time.

Kransekagemasse: Sukker og æggehvide røres sammen. Lad det trække i ca. 1 time, for at få opløst sukkeret - jeg synes ikke, at sukkeret var opløst, selvom det havde stået den time. ''Sukkerhviden'' æltes ind i marcipanen, lidt efter lidt til massen er ensartet.

- Mørdejen rulles ud i ca 3-4 mm tykkelse og udstikkes til 11 cirkler med en diameter på 11 cm. Bliv ved til al dejen er brugt op. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel kransekagemassen i 11 lige store portioner, så er det nemmere, at trille dem til lige store kugler. Tag en smule vand på hænderne, så hænger kransekagemassen ikke i - anvend aldrig mel til dette formål.
Fold nu dejen op omkring kransekagekuglerne, med et tryk 3 steder - brug venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.
Bages ved 200 grader i ½ time - hold øje med farven på ''hattene''  - disse ''hatte'' er større end dem, som Mette Blomsterberg laver, derfor er der stor forskel på den tid, som hendes og mine ''hatte'' skal have. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt. Stilles i køleskab, indtil de skal dyppes i chokolade.
Napoleonshattene kan opbevares i tætsluttende beholder på køl i ca 3 dage og i fryseren i op til 3 uger.

Hvis du ønsker mørdejen lidt sødere, så brug almindeligt sukker i stedet for flormelis, da dette ikke søder så meget.

Velbekomme....