onsdag den 1. juni 2011

Sprøde knækbrød ( AMO den store bagebog 3 - året rundt )

I går bagte jeg knækbrød, og de blev bare rigtig gode, blev inspireret af NamNam - jeg har dog taget denne opskriften fra AMO den store bagebog 3 - året rundt - jeg har kun lavet en lille justering i mængden af mel, så jeg skriver opskriften, som jeg lavede den efter alle billederne.


Her er alle ingredienserne til de sprøde knækbrød....Så er dejen blandet og æltet....Delt i to lige store portioner....Rullet så tyndt ud, som muligt....Skåret i firkanter og klar til ovnen....Så er de bagt færdige - sprøde og lækre....Dette billede skulle bare med....uhmmm

Sprøde knækbrød ( AMO den store bagebog 3 - året rundt )

ca. 25 stk

300g hvedemel
1 1/4 dl olie
2 dl vand
50g havregryn
50g græskarkerner
50g hørfrø
50g solsikkekerner
50g sesamfrø
1 tsk bagepulver
1½ tsk salt

Jeg brugte ikke noget pynt, da jeg synes der var rigeligt, med frø i dejen ( ment positivt ), men knækbrødene kan pyntes med birkes,sesamfrø, solsikkefrø eller hørfrø.

-Bland alle ingredienserne og ælt dem sammen til en fast dej. Del dejen i to lige store stykker og rul ud så tyndt som muligt på et stykke bagepapir. Skær dejen ud i firkanter med en skarp kniv. Læg bagepapiret direkte over på bagepladen.

Pensl med vand og drys med pynt.

Bages ca 25 minutter i en 180 grader varm oven eller til de er gyldne - jeg brugte varmluft, da jeg havde to plader.

Velbekomme....

tirsdag den 31. maj 2011

Kanelsnegle og rosinboller ( Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )

Søndagen og i det heletaget weekenden, var nærmest i bagværketstegn, da der blev bagt noget både lørdag og søndag - det er så hyggeligt. Søndag fik vi besøg af mine forældre og kærestens mor, så jeg bagte rosinboller og kanelsnegle - begge dele taget fra bogen, Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana. Først er der kanelsneglene og så kommer rosinbollerne. Har lavet lidt justeringer i opskrifterne, så jeg skriver hvordan jeg lavede kanelsneglene og rosinbollerne, efter alle billederne.


Her er alle ingredienserne til kanelsneglene....Dejen er nu blandet og skal hæve lidt....Imens har jeg lavet fyldet til kanelsneglene....Dejen er hævet fint og skal nu rulles ud....Fyldet bliver fordelt på den udrullede dej....Fyldet er fordelt....Der er strøget kanelsukker på....Rulles som en roulade og skæres i skiver....Så er kanelsneglene klar til, at blive bagt....Enden har jeg stukket ind under kanelsneglen....Færdigbagte....Anrettede og klar til, at spise med chokoladeglasur....

Kanelsnegle ( Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )

ca. 25 stk

6 spsk vand
50 g gær
3 dl mælk
50 g flydende smør
ca 9 dl mel
1 tsk salt
3 spsk sukker
1 stor tsk kardemomme

Fyld

smør
marcipan - en halv gang mere, end mængden af smør
kanelsukker

Pynt

Glasur af vand, flormelis og evt kakao

-Gæren opløses i det lunede vand - lun mælken og det flydende smør og tilsæt det gærblandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Jeg lod dejen hæve ca 1 time. Jeg æltede dejen og rullede den ud i en stor firkant, men lidt aflang.
Smør og marcipan blandes sammen, det er nok nemmest med en gaffel. Fyldet fordeles i klatter, på dejen, så er det lidt nemmere, at smøre ud. Når det er smurt ud, drysses kanelsukker på. Det hele rulles sammen, som en roulade, og skæres i ca 2 cm tykke skiver. Skiverne lægges på en bagepapir beklædet bageplade. Enderne på sneglene, lægger jeg altid lige ind under selve ''sneglen'', som på den måde bliver holdt på plads. Lad kanelsneglene efterhæve, men ovnen varmes op.
Ovnen varmes op til 225 grader varmluft - jeg havde 2 plader - og kanelsneglene kommer i ovnen i ca 12-15 minutter - hold godt øje med dem, hvis du giver dem længere tid, de skal være flotte gyldne, men gennembagte.
Lad kanelsneglene køle af på en bagerist og pynt dem med glasur - de er rigtig gode lune, men også kolde.

Rosinboller.
Jeg har også her ændret lidt på opskriften, så jeg skriver den, som jeg lavede dem efter alle billederne. Her er alle ingredienserne til rosinbollerne....Dejen er blandet og klar til, at hæve....Dejen er hævet fint og skal nu bare laves om til boller....Penslede og klar til, at komme i ovnen....Uhmmm det duftede i hele huset....Klar til, at komme på bordet....

Jeg har brugt opskriften fra gulerodsbollerne, som grundopskrift for rosinbollerne fra samme bog - Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana.

Rosinboller ( Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )

17 stk.

50g flydende smør
4 dl mælk
1 dl A38
50g gær
2 tsk groft salt
3 spsk sukker
2 tsk kardemomme
et par gode håndfulde jumborosiner - alt efter smag
800g hvedemel - måske lidt mere eller mindre alt efter hvor våd blandingen er.

-Bland det flydende smør med den lunede mælk og A38 - rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, men lad melet komme i gradvis, så dejen ikke bliver for tør. Ælt dejen godt og stil den til hævning ved stuetemperatur i 1 time. Del dejen til boller og lad dem efterhæve, på en bageplade beklædt med bagepapir, i 20 minutter. Pensl med æg og bag midt i ovnen ved 200 grader i ca 12-15 minutter.

Velbekomme....

mandag den 30. maj 2011

Gulerodsboller ( krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )

Lørdagen var så dejlig og afslappet og den lille familie, havde en hjemme-hygge-dag, hvor vi bare var sammen, fik lavet nogle småting og jeg fik bagt boller - det er altid skønt, at få bagt lidt gode boller til frokost tid, med en kop varm kakao - vejret var lige til det. fandt en god opskrift i Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana - har lavet lidt justeringer, så jeg skriver opskriften, som jeg lavede den efter alle billederne.
Her er alle ingredienserne til gulerodsboller ( Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )Dejen er blandet og klar til, at hæve....Dejen er hævet flot og skal nu deles op....Så er de cirka lige store....Skal lige efterhæve lidt og så i ovnen....Et smugkig mens bollerne bager i ovnen....Endelig færdige, så er der afslapning  med varm kakao uhmmm....

Gulerodsboller ( Krudtugler og kanelsnegle af Sif Orellana )

20 stk.

50 g smør ( jeg bruger altid flydende smør )
4 dl skummetmælk
1 dl A38
50 g gær
2 tsk. groft salt
3 tsk sukker
3 små revede gulerødder
1½ dl grahamsmel
1 god håndfuld solsikkekerner
800 g hvedemel

-Lun mælken, tilsæt det flydende smør og A38. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, men lad hvedemelet komme i gradvis, så dejen ikke bliver for tør. Ælt dejen godt og stil den til hævning i en skål ved stuetemperatur, jeg lagde husholdningsfilm over skålen, i ca.1 time. Del dejen i 20 boller. lad dem efterhæve på en bageplade med bagepapir i ca. 20 minutter. Pensl med æg og bag bollerne midt i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter.

Velbekomme....

søndag den 29. maj 2011

Frikadeller med blomkål og kartofler min version

Da kæresten, skulle med de andre ''drenge'' i biffen, så skulle lille mand og jeg hygge os, med en lille lækker hverdagsret - selv på en fredag.
Skriver opskriften, som jeg lavede den efter alle billederne.

Her er alle ingredienserne til frikadellerne....Så skal det bare blandes....Klar til, at blive til frikadeller....Fine frikadeller, lige til ovnen....Uhmmm det dufter rigtig godt....Blomkål i buketter og kartofler skåret i kvarte....Hvidløgsdressingen skal røres....Den færdige ret....

Frikadeller med blomkål og kartofler

500 g svine- og kalvefars 3-7%
1 revet løg
3 små revne gulerødder
et par håndfulde havregryn
1 æg
mælk
mel
revet muskatnød ( jeg bruger rigeligt )
urtesalt og peber

kartofler
blomkål

A38
1 fed presset hvidløg
urtesalt
peber


-Det hele blandes til en jævn masse og formes til frikadeller. De lægges på en bageplade med bagepapir og sættes midt i en forvarmet ovn - 200 grader i 20-30 minutter, til de er gennembagte, sprøde og gyldne.

Imens skrælles kartoflerne og skæres i kvarte, blomkålen skæres i små buketter og skylles - det hele kommes i en skål ( til mikroovn ), og lidt vand i bunden, hvad der svarer til 1 cm. Skålen dækkes med husholdningsfilm, og jeg gav det ca 10 minutter ved fuld effekt. Er du i tvivl, kan du altid stikke i kartoflerne og blomkålen med en kniv eller en kødnål, og mærke efter om de er nok - det er de hvis de slipper med det samme og føles bløde.

Dressingen blandes af A38, 1 fed presset hvidløg, urtesalt og peber. Bruges som kold sauce.

Når frikadellerne bliver bagt i ovnen, så smager de bare af meget mere, end når de bliver stegt på panden, selvom det også smager dejligt.
Muskatnød bruger jeg altid rigeligt af - elsker smagen i frikadellerne.
Når kartofler bliver dampkogt i mikroovnen, så smager de af kartoffel, mere end når de bliver kogt på traditionel vis. Jeg er ikke kæmpe fan af  hvide kartofler, der er kogt på traditionel vis, men hvis de er dampkogte, så er det jo bare en himmerigsmundfuld... uhmmm - eller kartoflerne er nye, brunede, bagte, råstegte, fritterede eller eller eller....

Velbekomme....