torsdag den 1. januar 2015

Boller, super nemme

Skal der bages nogle hurtige boller og har du ikke lige fået sat noget til hævning i køleskabet, og der er overnattende gæster eller kommer der uventede gæster på besøg, så fortvivl ikke. Jeg fandt på denne opskrift, da vi havde min niece på overnattende besøg og ikke havde noget vi lige kunne få om morgenen, så jeg miksede denne opskrift sammen....Dejen er ret klæg....


 
Sættes på pladen med to skeer....
 
 

 
Efter bagning....
 
 
 
Boller, super nemme (Bettelaus) 24 små boller eller 12-15 større boller
5 dl lunkent vand
50g gær
1 æg
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
en god håndfuld rosiner eller tranebær
2 gode håndfulde solsikkekerner
en god håndfuld groft knuste valnøddekerner
hvedemel til det hænger sammen, men stadig vådt i konsistensen
 
-Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt og sukker. Tilsæt rosiner/tranebær, solsikkekerner, valnødder og æg bland godt i en skål eller køkkenmaskine - jeg rørte det i en skål med en god grydeske. Tilsæt så meget mel, at dejen stadig kan røres, og er våd. Sæt til hævning tildækket et lunt sted, mens ovnen varmer op til 200 grader - sæt derefter dejen på en bageplade med bagepapir, med så meget dej, at det kan ligge i en spiseske og sæt dejen af med en anden ske. Bag i ovnen i ca. 12-15 minutter eller til bollen lyder hul, når du banker på den i bunden.
 
Jeg fik 24 små boller ud af portionen og de hævede fint op i ovnen og smagte ikke af gær, selvom de ikke havde hævet i særlig lang tid. Du kan bare bruge mere dej, end der kan være i en spiseske så bollerne bliver lidt større.
Bollerne er nemme, at lave og bage, da de ikke kræver så  meget og har du ikke lyst til, at komme valnøddekerner eller solsikkekerner i, så find bare på noget andet eller se hvad du har i skabet.
 
 
 
Velbekomme....
 

 

 

onsdag den 31. december 2014

Petit four med lime/appelsin mm

Årets sidste aften skal igen forsødes af petit four/kransekage stykker og i år ville jeg lave nogle af dem lidt anderledes end jeg plejer. Jeg har lavet den klassiske med en hasselnød og nogle med mandelflager og chokolade. Derudover har jeg lavet nogle med lime/appelsin og frysetørret hindbær. Se med og nyd senere....Det færdige resultat....Flere færdige resultater....Pynt og ingredienser til årets petit four/kransekagestykker....Marcipanen nulres i småstykker og tilsæt æggehvide/sukker blandingen....Kransekagemassen....Man kan ane lidt appelsinskal og en smule lime....Den klassiske....Den klassiske med en hasselnød....Lime/appelsin og den klassiske ligner hinanden efter afbagning....Den klassiske med hasselnød efter afbagning....Lime/appelsin med pynt af chokolade og frysetørrede hindbær....Den klassiske med pynt af mandelflager og chokolade....Den klassiske med hasselnød og pynt af chokolade....


Petit four med lime/appelsin mm
800g ren rå Odense marcipan
200g pasteuriserede æggehvider
400g sukker
½ tsk. reven limeskal (økologiske eller ikke overfladebehandlede)
½ tsk. reven appelsinskal (økologisk eller ikke overfladebehandlede)
hasselnøddekerner
smeltet mørk chokolade

-Bland æggehvider med sukker og rør til sukkeret er opløst eller så det meste er opløst og sæt til side. Marcipanen smuldres i en skål og sukker/æggehvidemassen tilsættes og det røres ved lav hastighed, til det er samlet.
Vej portionen af og del den i to. Den ene halvdel tilsættes ½ tsk. reven limeskal og ½ tsk. reven appelsinskal og bland det godt med en gaffel (kan også gøres på røremaskine) - resten af kransekagemassen forbliver neutral.
Kom kransekagemassen op i en sprøjtepose med en stjernetylle nr. 9 - den brugte jeg, men har du en anden så bruger du bare den. Sprøjt kransekagemassen op i formene (kom en hasselnød på inden du bager dem) og bag dem ved 200 grader i 10-12 minutter, alt efter hvor mørke du gerne vil have dem - det kan du vurdere når du kigger ind i ovnen til dem.
Sæt dem derefter på frys, gerne til dagen efter eller længere tid. Jeg lod mine stå utildækket i fryseren. Smelt chokoladen og hæld den i en engangssprøjtepose, og klip et lille hul i den.
Vil du pynte med frysetørrede hindbær på dem med lime/appelsin, skal du komme pynt på lige umiddelbar efter du har kommet chokolade på ellers stivner det, da kransekagestykkerne er rigtig kolde. Hold sprøjteposen i den ene hånd og kom pynt på med den anden - det samme gælder for dem med mandelflager.
Når du har pyntet dem færdige, så stil dem koldt til de skal spises.


Velbekomme og rigtig godt nytår....

tirsdag den 30. december 2014

Frugtsalat

Så er det tid til, at vise en skøn klassisk dessert og den er bare nem, velsmagende og populær og stort set alle - i hvert fald dem jeg kender - kan lide den. Jeg lavede den til vores familie-julefrokost og der var vi i alt 8 voksne og 1 barn og der var rigeligt, også til en lille lækker sult senere på aftenen. Jeg skriver opskriften efter billedet, som er det eneste jeg fik taget....
Frugtsalat (Bettelaus) ca. 8 pers.

3 friske pærer, konference
3 æbler
½ bakke stenfrie vindruer, røde, blå eller grønne, skåret i halve
2 bananer
100-150g mørk chokolade i ikke for små stykker
ca. 3/4 liter fløde
4-5 tsk. vanille ekstrakt
lidt vanillesukker, hvis det er nødvendigt

-Pærer og æbler skylles grundigt, kernehuset, stilk og blomst fjernes og skæres i passende stykker. Bananen skrælles og skæres på langs og derefter i passende stykker. Vindruerne skylles og skæres i halve. Pisk fløden, så der lige dannes spor, gerne en blød skum - eller som du bedst kan lide den. Smag flødeskummen til, med vanille ekstrakt og vanillesukker, hvis det er nødvendigt. Jeg elsker smagen af vanille og lod den søde flødeskummet og tilsatte derfor ikke sukker.
Det hele blandes forsigtigt i en skål og pyntes med de klassiske chokolade kringler og mandarin stykker.
Frugtsalaten kan spises med det samme, men kan også sagtens trække lidt inden den skal spises.

Du kan bruge alle de slags frugter du vil og mikse dem på kryds og tværs og skære nogle ud i store stykker og andre i mindre stykker - bruge et miks af hvid, lys og mørk chokolade i frugtsalaten - helt som du selv har lyst til.


Velbekomme....