lørdag den 21. maj 2011

Hindbærsnitter ( Mette Blomsterberg - det søde liv )

Faktisk er jeg kommet lidt bagud med, at lægge nogle opskrifter ind på bloggen - men med en konfirmation i familien, så måtte mine indlæg, altså træde lidt i baggrunden - jeg beklager, men det går nok alligevel. Burde jo have bagt hveder i onsdags, men det blev det ikke til, og hvad det blev til istedet for, kommer der et indlæg om lidt senere.
Idag handler det nemlig om hindbærsnitter og dem lavede jeg da min kæreste, naboen og min far var taget på vandet for, at fiske. Jeg ville da lige overraske dem, med lidt hyggeligt hjemmebag og de blev også rigtig glade - i første omgang mest naboen og min far - og min kæreste måtte nøjes med lidt endestykker - dem nød han.
Iaften skal vi ned til nogle gode venner og grille, så tager jeg lidt hjemmebag med til kaffen. Skriver opskriften, som jeg lavede den og det antal jeg fik ud af det, efter alle billederne.

Hindbærsnitter ( Mette Blomsterberg - det søde liv )Her er alle ingredienserne til hindbærsnitterne.... mangler bare lige den ½ deciliter vand - ups....Så er dejen samlet og klar til, at komme ind på den kolde hylde i køleskabet....i ca ½ timeNu er dejen rullet ud i 2 ret ens plader....De er lige blevet rettet en smule til - jeg synes ikke det gør noget de ikke er fuldstændig identiske.... det er jo hjemmebagt og rustikt....
Skar nogle små riller i den ubagte dej, for at den ikke skulle hæve op - og det bagte resultat er dette.... ved ikke lige hvorfor hullerne er blevet så store....Hindbærmarmeladen, burde jo have været hjemmelavet, men det havde jeg ikke mere af, så hindbærsnitterne, bliver lagt sammen med den købte slags....Nu begynder kagen, at give sig til kende, men der mangler vist lige noget væsentligt....De skal jo skæres ud og der blev da 8 flotte stykker og så et par endestykker, som blev prøvesmagt og uhmmm, det var godt....Så mangle vi da vist bare kaffen eller noget....

Hindbærsnitter ( Mette Blomsterberg - det søde liv )

8 stk.

Dejen:
1 vanillestang
70 g flormelis
150 g stuetempereret smør
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ dl vand

Fyld:
250 g god kvalitet hindbærmarmelade

Glasur:
flormelis og vand

Drys:
Farvede sukkerkugler eller krymmel

- Vanillestangen flækkes på den lange led og vanillekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene og 1 spsk fuld, mases sammen med en lille palet på bordet, således at kornene skilles ad. Vanillesukker, den resterende flormelis, stuetempereret smør, hvedemel og bagepulver æltes sammen. Tilsidst tilsæt vandet og ælt dejen smidig og glat.
Dejen stilles i køleskabet ½ time, før udrulning. Den kolde dej trilles til en tyk lang pølse. Form pølsen i rigeligt mel til ét rektangel ca. 20 x 30 cm. Det udrullede rektangel skæres i 2 stk reelle strimler ca. 8 x 27 cm. Vigtigt de er nøjagtig ens. De 2 ens strimler bages på bagepapir 10 - 12 minutter ved 200 grader. Det er ok, at strimlerne virker ''halvbagte''. Afkøles og sammenlægges med hindbærmarmeladen. Toppen stryges med tyk glasur og drysses straks med sukkerkuglerne. Udskær til ''snitter'' med en skarp kniv.

Velbekomme....

onsdag den 18. maj 2011

Langtidshævede boller, AMO - den store fødselsdags bagebog

Igår aftes lagde jeg en portion dej til boller, som skulle koldhæve i køleskabet natten over - og jeg brugte denne opskrift, som så mange dejlige gange før - Langtidshævede boller, AMO - den store fødselsdags bagebog
Her er alle ingredienserne til de langtidshævede boller....Nu er alle ingredienserne blandet og klar til, at overnatte i det kolde køleskab....Så er dejen lige kommet ud af køleskabet - fine små huller i dejen og en stor boble næsten midt i billedet - den har hævet så fint, på den kolde hylde i køleskabet....Så er dejen fordelt på 2 bageplader - penslet godt med vand og drysset med havregryn - og så ventetid til de skal i den varme ovn....Så er der lavet kaffe, juice i glasset og gæsterne er på vej - så bliver det ikke bedre....

Boller får en dejlig sprød knasende skorpe, krummen er blød og fast, og så smager de bare rigtig godt. Jeg fik 18 boller ud af dejen, og de havde en fin størrelse - ikke for store og ikke for små, men det kan man jo selv justere lidt i.

Morgenboller ( AMO - den store fødselsdags bagebog )

10-15 stk.

7 dl koldt vand
25 g gær
½ spsk. salt
½ spsk. olie ( alle slags kan bruges )
1 spsk. honning ( jeg brugte hvidt sukker, havde ikke honning )
150 g havregryn
ca. 750 g hvedemel

Drys: blå birkes, müsli, sesam eller havregryn

Om aftenen:
- Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, olie, honning og havregryn. Rør hvedemelet i dejen lidt efter lidt, og rør til dejen er glat. Dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet natten over.

Næste morgen:
- Tag dejen ud af køleskabet. Sæt straks dejen i større eller mindre klatter på en plade med bagepapir - brug 2 skeer. Pensl bollerne med vand og drys dem med blå birkes ( havregryn eller sesam kan også bruges ). Lad bollerne efterhæve 30 minutter mens ovnen forvarmes til 225 grader ( varmluft 210 grader ). Bag bollerne midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Hold lidt øje med bollerne, hvis du bager dem ved varmluft, da det pludselig går stærkt - jeg har dem ikke i ovnen i alle 20 minutter. Dejen kan sagtens stå i køleskabet, i op til 3 dage, så du flere dage i træk, kan lave nybagte boller.

Velbekomme....


tirsdag den 17. maj 2011

Rabarberchutney med lakrids ( Camilla Plum - mad der holder )

Jeg fik et kilo lækre rabarber, af min mor, fra deres have - det var jo en skøn gave i sig selv. Der var ikke helt nok til, at kunne lave en stor portion rabarbersaft og jeg fandt så, en spændende opskrift på Rabarberchutney med lakrids, som Camilla Plum, har lavet i en af hendes utallige programmer. Jeg har reduceret opskriften, da jeg kun havde 1 kg rabarber og ikke 2 kg, som der står i opskriften - skriver opskriften, som jeg lavede den.


Her er alle ingredienserne til Rabarberchutney med lakrids....Alle ingredienserne er nu blandet og klar til, at komme i ovnen og det dufter bare rigtig godt....Så er chutneyen færdig.... og duften fylder hele huset uhmmmm.... og imens det har simret i ovnen, så er glassene rengjorte og skoldede og klar til, at blive fyldte....Der blev til ca 2½ glas med lækkert rabarberchutney med lakrids og det smager rigtig lækkert.

Rabarberchutney med lakrids ( Camilla Plum )

1 kg rabarber
300 g sukker
1 dl æbleeddike
1 kanel stang
½ spsk. stødt koriander ( havde ikke hele korianderfrø )
5 kardemommekapsler, let knuste
½ spsk. stødt spidskommen ( havde ikke hele spidskommen )
1 laurbærblad
2 spsk. skåret lakridsrod
3 små tørrede chili
1 hel muskatnød
2½ snack peber
1 spsk. sennepsfrø

- Kom det hele i en bradepande, vend godt rundt og stil det i ovnen ved 175 grader ( midt i ovnen ). Her skal det stå og koge ind, mens man holder øje med, at det ikke branker. Det tager mindst 1 time. Hvis det begynder, at branke lægger man sølvpapir over, men kun løst.

Smag til efter 30 minutter med sukker/eddike ( jeg havde tilsat det hele fra start ), hvis rabarberne er meget sure, skal man måske tilsætte mere sukker.

Kom chutneyen på glas der er pasteuriseret ved 150 grader i ovnen, i en halv time. Lågene skoldes i kogende vand, umiddelbart inden de sættes på ( jeg skyllede de rengjorte og skoldede glas med lidt atamon).

Kan anvendes til hverdagsmaden, frikadeller, stegt kylling, ost, til al krydret mad og al mad med karry.

Rigtig god fornøjelse - det dufter så skønt....

En aften i Zirkus Nemos tegn....

Fredag d. 13. er ikke kun til uhygge, men også latter i lange baner, og hvem andre kan sørge for det end....


Jo det er Zirkus Nemo, som ligger der så fint lige ud til vandet ved Horsens lystbådehavn.... en dejlig aften og publikum er så småt ved at indfinde sig på plænen...Lige et billede, af en skøn bil....

Hvis ikke der skulle være plads til en mand, som virkelig gør meget for det stolte bager håndværk, hvem skulle der så være plads til på en madblog....


Bager Jørgen... ha ha ha, latteren ville ingen ende tage, da han fik forklaret, at han har fået glutenallergi... og i år måtte han så danse med koteletter....1 med og 1 uden panering.... og dobbelt panering turde han slet ikke begive sig ud i.... Fantastisk aften, hvor Søren Østergaard og Peter Frödin levere komik i særlig høj klasse. Peter Frödin er en mester i ansigter, som Søren Østergaard er en mester i typer - perfekt par i det lille telt....

søndag den 15. maj 2011

Køkkenhygge på en lidt grå og regnfuld dag....

Hvad byder en lidt grå og regnfuld dag på.... andet end at hygge i køkkenet, med lidt bagværk og marmelade. Har fået en skøn opskrift, på boller af en nabo, som jeg synes er rigtig dejlige - luftige, men alligevel faste, sådan som en bolle, af denne slags skal være.

 Her er alle ingredienserne til bollerne, en simpel opskrift, med stor effekt....Så er det hele blevet blandet, og dejen er nu klar til, at hæve....20 stk penslede boller - er klar til den forvarmede ovn....Et skønt og velduftende resultat, som spreder sig i hele huset....


20 stk boller

75 g gær
75 g smeltet margarine
75 g sukker
3½ dl mælk
3/4 tsk salt
ca. 600 g mel
kardemomme efter smag

- Gæren udrøres i den lune mælk og smeltede margarine. Sukker og salt tilsættes, sammen med kardemomme ( jeg bruger rigelig kardemomme, elsker bare den smag ). Melet tilsættes og der røres godt rundt, til dejen er ens. Den er ret klistret, men det skal den være.
Dejen hæver i en tildækket skål i 10 minutter - bollerne formes - og de skal ikke være specielt store, da de hæver en del. Der bliver sagtens 20 boller af dejen, og de får en god størrelse, når de har hævet og er bagte.
Når bollerne er formet, så stilles de til hævning i 30 minutter. Derefter kan de evt pensles med æg. Forvarm ovnen til 200 grader og bollerne bages i 10 minutter. Er du i tvivl, om de har fået nok, så tag en bolle ud, vend bunden op og bank forsigtigt på den, og lyder den hul, så er den færdig. Afkøler på en bagerist.

Meeeen igen nybagte boller uden hjemmelavet marmelade.

Da vi allerede var løbet tør, for hjemmelavet marmelade, så var de nybagte boller en god anledning til, at få lavet mere af den.
Jeg indrømmer, at jeg brugte frosne blåbær og hindbær, til at fremstille marmeladen, men det gør den ikke ringere.


Uhmmm, de ser nu rigtig gode ud....Så er bærrene blevet indhyllet i syltesukker og duften er så sød og uhmmmm....


Og mens bær og sukker koger i gryden,  gøres glassene klar - vaskes godt og koges af - skyller dem lige i en smule Atamon....


4½ marmeladeglas blev fyldte med den lækreste marmelade, og den tog ikke lang tid, at lave....

600 g blåbær frost
300 g hindbær frost
400 g Dansukker syltesukker

- Bær og sukker blandes og koges sammen. Kogeanvisning står på bagsiden af pakken med syltesukker. Jeg brugte en lav sukkermængde. Når det er kogt, i anviste minutter, alt efter hvilke bær du bruger, skummes det af, køler lidt og hældes på glas - og vupti, så er der hjemmelavet marmelade og denne kombination, af hindbær og blåbær, synes jeg klæder hinanden rigtig godt.

Fortsat god søndag....