fredag den 24. juni 2011

Festkager - fondant af skumfiduser og opsmøring af kage

Lagkagen har stået i køleskabet, natten over og hygget sig med fyldt mellem lagene, nu er det tid til, at den skal smøres op og der skal laves fondant af skumfiduser. Jeg skriver opskriften på fondanten, som jeg lavede den, efter alle billederne.


Her er alle ingredienserne til fondanten....Skumfiduserne kommes i en skål med vand og olie....Let smeltet efter en tur i mikroovnen....Røres sammen til en ensartet masse....Kommes i min Kitchen Aid med flormelis....En meget lille smule pink pastafarve tilsættes....Der røres med køkkenmaskinen, så farven røres godt ud....Fondanten æltes færdig med flormelis og kartoffelmel på bordet....En dejagtig konsistens og klar til udrulning....Super flot resultat, glat og silkeblødt....Lidt fondantmasse, fordelt i 2 skåle, da jeg skal bruge 2 farver mere....Fremgangsmåden er den samme, som den pinkfarvede, her er der bare brugt sort og rød pastafarve....


Opskriften på fondant er tage fra denne side.

Portionen er x 4, til denne størrelse kage.

60 stk skumfiduser ( dem fra Netto er bedst, ellers dem der kan grilles )
8 spsk. vand
4 spsk. smagsneutral olie
flormelis efter behov

-Skumfiduser, vand og olie komme i en plastik skål, der kan gå i mikroovnen, og varmes indtil skumfiduserne er smeltet ( omrøres hver 30 sekund ), det må endelig ikke bullerkoge og så er det bare, at tilsætte flormelis lidt af gangen. Jeg hælder blandingen over i skålen til min Kitchen Aid, tilsætter meget lidt pastafarve,og tilsætter flormelis. Det er svært helt at sige hvormeget flormelis, der skal i, men det skal mere til end man lige regner med og tilsidst skal du ælte det i hånden, så har du bedre føling med det. Det skal føles fast, og ikke for blød, mere som modellervoks i konsistensen.
Jeg drysser maizenamel eller kartoffelmel på bordet, når det skal rulles ud. Sørg heletiden for, at det ikke klistrer fast i bordet, ved at lave små cirkelbevægelser med fondanten, så du heletiden har føling med det.
Opbevar det i en pose til det skal bruges, så det ikke tørrer ud. Lægger du det i køleskab, så skal det lige have en kort tur i mikroovnen inden brug, så du igen kan ælte det.

Kagen skal smøres op.Kagen er blevet befriet, fra sin form, og er nu klar til opsmøring....Smurt op og klar til, at blive betrukket. Jeg brugte noget af skildpaddecremen, der var tilovers....

Kagen står allerede på det serveringsfad eller underlag, som det skal serveres på, og skal nu smøres op. Langt de fleste bruger nutellasmørcreme, til at smøre op med, og det gør jeg som regel også, men da der var noget skildpaddecreme tilbage, så brugte jeg det.
Brug en god spartel. Først rettes kanterne af, ved at køre spartlen langs siden på kagen, så det overskydende, trækkes af. Det kan bruges til, at fylde ''hullerne'' i kagen op med, og det er også det opsmøringen går ud på, at fylde ''huller'' ud og glatte overfladen, så fondanten ligger flot og plan på kagen.

I næste indlæg skal kagen pyntes og dekoreres, med fondanten og Royla Icing ( RI )

Velbekomme....

tirsdag den 21. juni 2011

Festkager - skildpaddefyld

Skildpaddefyldet, er blød, cremet og kalorietung, men usandsynligt lækkert fyld i en lagkage og den klær hindbærmoussen, rigtig godt. Det meget søde og det lette frugtagtige fyld, opvejer hinanden, så det bliver en himmelsk oplevelse - det er ihvertfald min vurdering, af disse 2 slags fyld. Jeg skriver opskriften på skildpaddefyldet, som jeg lavede den, efter alle billederne. Og så skal lagkagen lægges sammen.


Her er ingredienserne til skildpaddefyldet....Skildpadderne lægges i en skål....Så er de mast....Fløden varmes op....Fløden giver skildpadderne lidt selskab....En gigantisk skål med varm chokolade, med skildpadde smag....


Så skal det på køl....Lækker pisket mousse....


Opskriften på skildpaddefyldet, er taget fra denne side.

Skildpaddefyld

Portionen er x 4 til et lag fyld.

800 g chokoladeskildpadder
2 liter fløde

-Chokoladeskildpadderne lægges i en skål og knuses med bagsiden af en ske eller noget andet, der kan knuse skallen, chokoladen er meget tyk, så der skal knofedt til. Fløden varmes op til kogepunktet, og hældes over chokoladen. Rør rundt indtil chokoladen er helt opløst. Der skal husholdningsfilm over, og filmen skal helt ned, så den rører ved chokoladeblandingen, så der ikke er luftbobler under filmen. Husk det også skal gå opad kanterne på skålen, så det slutter helt tæt. Og det sættes derefter på køl. Dagen efter røres der i blandingen, med en ske, så eventuelt bundfald, bliver rørt ud ( mørkt chokolade falder tilbunds og lys/hvid chokolade flyder ovenpå, hvis det ikke bliver rørt ordentligt ud i den varmes fløde ) Derefter piskes blandingen til creme, som til flødeskum, men pas på ikke, at overpiske, da cremen ellers vil skille.

Så er det tid til, at kagen skal lægges sammen, og det bliver den efterhånden som alle billederne, bliver vist.Den lidt primitive form, som kagen skal lægges sammen i - der er en mere professionel på vej....Første kagebund er lagt i og chokolade-skildpaddecremen er lagt på og spartlet ud....En ny kagebund er lagt på....Hindbærmoussen, som lige er blevet omrørt inden brug, bliver nu lagt på og spartlet ud....
Sidste kagebund er lagt på og kagen skal nu filmes, også denne gang, skal husholdningsfilmen også lægges helt ned på kagen, så den ikke tørrer på overfladen, og så skal den sættes på køl straks efter.
Til denne størrelse kage, blev næsten al skildpaddefyldet brugt og det hele af hindbærmoussen, så det var begrænset med spild - hvilket jo er dejligt.

I næste indlæg skal kagen smørres op og der skal laves fondant af skumfiduser....

Velbekomme....


mandag den 20. juni 2011

Festkager - hindbærmousse

Hindbærmousse, er den ene slags fyld jeg bruger, og den er dejlig frisk og ikke alt for sød, så den passer godt til chokoladeskildpadde fyldet, som er ret sødt. Jeg skriver opskriften på hindbærmoussen, som jeg lavede den efter alle billederne - husk jeg laver en stor portion.


Her er alle ingredienserne til hindbærmoussen....Husblasen lægge i blød....


Flødes piskes rimelig stiv....Sukkeret tilsættes de optøede og mosede hindbær....
Husblasen er smeltet og sies i hindbær/sukker blandingen....Hindbær blandingen tilsættes fløden....
Blandingen piskes/blandes....Det færdige resultat....Skålen beklædes med husholdningsfilm og sættes straks på køl....

Opskriften til hindbærmousse, er taget fra denne side.

Hindbærmousse

Portionen er x 5 til 1 lag fyld.

750g hindbær, jeg bruger frosne
2½ dl sukker
10 blade husblas
1 liter fløde

-Hindbærene tøes op og kan gives et opkog, for at være på den sikre side, ang bakterier - husk at køle den helt af. Hindbærene moses med en gaffel og sukkeret blandes i, så det opløses. Husblasen lægges i blød, mens flødes piskes stiv. Husblasen smeltes i mikroovn i ca 20 sekunder, med den mængde jeg brugte. Sies i hindbær/sukker blandingen og piskes samtidig, så der ikke dannes klumper. Til slut piskes hindbærblandingen sammen med fløden. Der lægges husholdningsfilm over skålen og det sættes på køl straks.

I næste indlæg er det skilpaddefyldet, der skal laves og lagkagen skal lægges sammen....

Velbekomme....

søndag den 19. juni 2011

Festkager - kagebunde

Som lovet, så lægger jeg fremgangsmåden på kagen ind på bloggen, men det bliver i små bidder, så jeg starter ud med kagebundene. Jeg skriver opskriften på kagebundene, som jeg lavede dem, efter alle billederne.


Her er alle ingredienserne til kagebundene....Det hele blandes i en skål og sørg for, at alle klumper er rørt ud....Dejen bliver målt op og hældt i en bradepande, foret med bagepapir....Selvom dejen er ret flydende, så skal den lige fordeles i bradepanden....Færdigbagt, brun og svampet....Kagebunden er kølet helt af og afventer, hvad der videre skal ske....

Den oprindelige opskrift er taget fra denne side , og den hedder Rikkes chokoladekage uden æg, jeg har ikke lagt navn til den, men jeg bruger den altid.

Kagebunde

1½ portion til 3 kagebunde.

900 g mel
900 g sukker
1½ liter kærnemælk
2 spsk. Natron
3 spsk vanillesukker
4½ dl olie

-Det hele blandes.
Der skal bruges 1½ portion, da der ellers ikke er nok til bradepanden, og der er også en rest, som der kan laves muffins af. Jeg måler 8 dl op til en bradepande på 38 x 35 cm, som glattes ud og bages i 12 minutter ved 200 grader. Læg bagepapir i bunden af bradepanden, inden dejen hældes i, så er bunden nem, at tage op og lægge til afkøling. Overfladen skal være brun over det hele, så er den nok. Bundene er hævet op til ca. 1 cm i højden, og det er helt perfekt til en lagkage, af denne slags.
Bundene køles helt af, og jeg lader dem lægge på bagepapiret, det letter arbejdet, når bundene skal bruges igen. Jeg kommer en pose over dem og lægger dem til side til næste dag, hvor jeg igen skal bruge dem. Posen klistrer til kagens overflade, men det gør ikke noget, da den brune overflade derved fjernes - hvis den skulle være blevet for brun, er det kun en fordel.

I næste indlæg er det fyldet der skal laves - hindbær og chokolade skildpadder....

Velbekomme....