fredag den 7. november 2014

Nøddetærte med mazarin og karamel


Der er ikke noget bedre end en tærte, hvor 3 skønne ingredienser er forenet og det finder jeg i denne. Det er en enkel sag at lave, men er dog tidskrævende, da den skal bages over flere omgange, men den er ventetiden værd. Jeg skriver opskriften efter alle billederne....
Et stykke af den færdige tærte, hvor man kan se lagene....Den færdige mørdej....Det smurte tærtefad....Tærtedejen....Den forbagte tærtebund....Ingredienserne til mazarinfyldet....Mazarinfyldet inden bagning....Den forbagte tærtebund med det bagte fyld....Nøddefyldet....Nøddefyldet før bagning....Nøddefyldet og den færdige tærte....


Lækkert fyld mums....Den færdige tærte....Nøddetærte med mazarin og karamel (sofiesspisekammer.dk)

6-8 personer.

Mørdej:
225g hvedemel
150g smør
1 lille æg
3 spsk. flormelis
et nip salt

Mazarinmasse:
150g marcipan
100g blødt smør
100g rørsukker
2 æg
50g mel
½ stang god vanille

Nøddefyld:
200g nødder - gerne en blanding af hasselnødder og paranødder
50g smør
75g brun farin
75g rørsukker
1 dl fløde
1 nip salt

-Start med at lave mørdejen. Skær smørret i tern og kom det i en skål med flormelis, salt og hvedemel. Indarbejd smørret i melblandingen, så konsistensen bliver som krummer.
Pisk ægget godt sammen, og kom det i smør- og melblandingen. Bland ægget forsigtigt og hurtigt ind i dejen - uden at ælte for meget. Den skal bare lige hænge sammen.

Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i mindst 1 time. Når dejen har hvilet, så rulles den ud med lidt hvedemel. Smør et tærtefad med en diameter på ca. 26 cm grundigt, og tryk tærtedejen ud i fadet. Prik tærtedejen jævnt, så eventuelle luftbobler kan slippe ud. Kom tærtefadet med dej i fryseren. Efter ca. 15 minutter i fryseren forbages tærtebunden i ovnen i 10-12 minutter ved 200 grader.

Mens tærtebunden er i ovnen, så laver man mazarinfyldet. Start med at ælte marcipanen, sukker og vanille og tilsæt derefter det bløde smør lidt efter lidt, til det bliver en sammenhængende masse. Pisk æggene i ét ad gangen og tilsæt til slut hvedemelet. Fordel mazarinen i den forbagte bund, og bag det i 10 minutter ved 200 grader.

Rist nødderne i ovnen i 5-7 minutter ved 200 grader til de er gyldne og hak den groft. Kom smør, salt, sukker og fløde i en gryde og lad det koge ved jævn varme, til sukkeret er helt opløst. Tilsæt de grofthakkede nødder.
Fordel nøddekaramellen oven på mazarinen. Skru ovnen ned på 175 grader og bag tærten i yderligere 15-20 minutter til den er gylden.

Lad tærten køle helt af, og server den i pæne skiver - eventuelt med skefuld fed cremefraiche til.


Jeg serverede ikke noget ekstra til tærte, som den fede cremefraiche, efter min smag er tærte lækker som den er. Jeg havde sat de få rester i køleskabet og jeg vil lige tilføje, at den ikke blev ringere af, at stå på køl og spises kold....uhmmmm.....en dejlig tærte.Velbekomme....
 
 
 

søndag den 2. november 2014

Pekannødder og tranebær kage

Jeg er kæmpe fan af Leila Lindholm og synes hun er fabelagtig dygtig og laver de lækreste søde sager. Jeg så i tv, at hun lavede nogle skønne snacks/bar og jeg skriver opskriften efter alle billederne....
Den færdige kage....De tørre ingredienser....Dejen med pynt....Den færdige kage....
Pekannødder og tranebær kage

450g blødt smør
4 dl sukker - ca. 340g sukker
2 æg
2 tsk. vanillesukker
9 dl hvedemel - ca. 500g hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
4 dl pekannødder
6 dl tørrede tranebær

-Tænd for ovnen på 175 grader. Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æg og vanillesukker under stadig piskning. Bland hvedemel, bagepulver, natron og kanel sammen i en skål for sig. Rør melblandingen i smørret. Gem nogle tranebær og pekannødder til pynt. Hak resten af pekannødderne groft og vend dem med tranebærrene i dejen. Beklæd en bradepande, 20x30 cm, med bagepapir og hæld dejen i. Drys med de tranebær og pekannødder, du lagde til side. Bages midt i ovnen i 25-30 minutter. Prøv med en strikkepind om der hænger dej ved og gør der det, så lad den bage lidt endnu. Lad kagen blive helt kold før den skæres som snacks/bar eller bare i almindelige kagestykker.

Det er en skøn skøn og velsmagende kage/snack/bar - det er lidt svært, at vide hvad den skal kaldes, men synes jeg nu at kage betegner den helt fint. Jeg synes dejen blev lidt tør og kagen hævede fint i siderne, men ikke så meget i midten - derfor har jeg tilføjet den mængde mel og sukker, som jeg er sikker på vil fungere. Jeg skal have afprøvet kagen, med de mål, som jeg har fundet frem til nu og er sikker på, at resultatet bliver en knap så tør kage og en mere ensartet hævning af dejen.

Jeg bagte den med Stevia sukker i stedet for almindeligt sukker og da det skulle piskes med smørret, så blev det ret grynet, men fungere fint i kagen. Stevia sukker fra Dansukker, er 1:1, så mængden er den samme som almindeligt sukker. Det er nok bedst, at bruge dl-mål, hvis du bruger Stevia, da det er meget lettere end almindeligt sukker, så mængden vil sikkert være større, hvis det vejes. Håber du forstår hvad jeg mener.

Jeg læste et eller andet sted, at man kan bruge avokadofrugt i bagværk i stedet for smør - og da mængden af smør i denne kage er ret stor, så vil jeg prøve, at udskifte smør med avokado. Det resultat, skal jeg nok skrive mere om, når jeg får det afprøvet.

Håber at du vil nyde kagen, ligeså meget som jeg.


Velbekomme....
Blomkåls-couscous

Så er jeg tilbage igen, med en lækker salat, med masser af smag, karakter, fylde og så er den bare så sprød og dejlig knasende.....Jeg har fået opskriften fra min nabo, men ved ikke hvor hun har den fra, og kan derfor ikke linke til ophavsstedet, og det beklager jeg.  Jeg skriver opskriften efter alle billederne.....

Den færdige salat....


Alle ingredienserne....


Salaten tæt på...mums....Blomkåls-couscous 4 pers.

1 blomkål
1 rødløg
1 håndfuld krydderurter - fx persille eller basilikum
50 g pinjekerner eller mandler
50g rosiner
100g fetaost
2 spsk. olivenolie
salt og peber

-Del blomkålen i buketter - og kom den i foodprocessoren, i små portioner, så det hele bliver findelt. Kan også rives på råkostjern. Hak løget, skyl og hak krydderurterne. Rist pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne - eller hak mandlerne groft og rist dem på en tør pande eller brug dem groft hakkede. Vend blomkålscouscous med rosiner, fetaost, pinjekerner/groft hakkede mandler og olivenolie og smag salaten til med salt og peber.

Da jeg ikke er vild stor fan af pinjekerner, så brugte jeg mandler i stedet for, hvilket også giver en skøn knasende effekt - for mere smag, så ville det være fint at tør riste dem på en pande først og så køle dem af.
Blomkåls-couscous´en er en nem lille salat at have med på skovturen, når vejret igen bliver til det, og den mætter godt hvis man spiser den med et stykke lækkert brød til.Velbekomme....