lørdag den 14. december 2019

15. december - Julebrownie med karamel og kanel

I går holdt jeg fødselsdag for familien og jeg havde lavet en julebrownie med karamel og kanel. Det er en ret tung kage, men den smager bare virkelig godt. Pynten jeg havde lavet behøver man ikke spise, hvis man synes, kagen bliver for sød og det kan den godt blive. Denne julebrownie skulle bare have det udseende, som den fik. Se med og lav senere.Den færdige julebrownie.Kagedejen med karamelstykkerne og valnødder.Denne portion passer til bradepanden fra ovnen.Skåret ud til et fint træ.Duttet med grøn Royal icing.Pyntet med sølv sukkerkugler og en slik stang skåret i skiver.Julebrownie med karamel og kanel (dobbelt portion - passer til ovnene bradepande og normal portion, hvilket er det halve passer til en form på 23 x 23)
400 g smør
400 g mørkt chokolade (jeg brugte mælkechokolade knapper)
6 store æg
500 g sukker
250 g mel
100 g kakaopulver
2 tsk bagepulver
2 tsk kanel
400 g meget grofthakket hvid chokolade (dette undlod jeg,da jeg kom nedenstående i istedet for)
1½-2 små bøtter lyse karamel stykker fra Søstrene Grene
ca. 100 g grofthakkede valnødder
flagesalt

Royla icing:
2 æggehvider
ca 350-400 g flormelis
grøn pastafarve.

- Smelt smørret og chokoladen sammen - afkøl det en smule. Pisk æggene tykke med sukkeret - fold og vend smør/chokoladeblandingen heri.
Sigt mel, kakao, bagepulver og kanel i dejen og rør den sammen. Tilsæt karamel stykkerne og valnødderne (eller her de hvide chokolade stykker) i dejen og fordel dejen i ovnene bradepande foret med bagepapir.
Bag kagen ved 180 grader i ca. 30 - 40 minutter - stik en kødnål i kagen og se om der hænger noget ved. Den må gerne være lidt ubagt i midten, men du ved bedst, hvordan du kan lide en brownie.

Afkøl kagen og skær den i firkanter eller i stænger.
Hvis du ønsker at lave et juletræ af brownie, skal du blot skære kagen ud i en juletræsform og pynt med royal icing.

Royal icing:
Rør æggehvider på laveste hastighed og tilsæt flormelis lidt ad gangen og tilsæt grøn pastafarve, der skal mere i end jeg i hvert fald regnede med. Farven bliver lidt mørkere, når kagen står lidt. Brug en sprøjtepose og en tylle, som er snoet, så du kan lave en fine dutter.
Konsistensen på royal icing skal være, så det laver toppe.
Kagens overflade er lidt sprød og derfor kan glasuren hænge lidt fast og trække overfalden med op, men det betyder ikke noget, da overfladen på det grønne er lidt toppet.

Det resterende julebrownie kan fryses og bruges til trøfler på et senere tidspunkt.


Velbekomme, god fornøjelse og rigtig glædelig jul.

14. december - Æblemuffins med kanel

Æblemuffins er virkelig lækre og specielt, hvis de bliver krydret med kanel og får en lækker topping og det har disse muffins. Toppingen gør skorpen lækker knasende og sprød, sådan virkelig sprød. Se med og lav senere, det vil du ikke fortryde.Den færdige lækre muffin med sprød topping.Inden afbagning.En hel plade fuld - uhmmmmEfter turen i ovnen.Klar til servering.


Æblemuffins med kanel. (12-14 muffins)
6 små  æbler, skrællet og i tern ( jeg brugte 3 store æbler)
100 g mandler, grofthakkede
2 æg
125 g sukker
2 tsk kanel
2 tsk bagepulver
1½ tsk vanille
250 g mel
1 dl olie
1 dl cremefraise (det var det jeg havde, brug hvad du har)
½ dl honning

- Forvarm ovnen til 200 grader. Hak mandlerne, skræl og skær æblerne i tern. Pisk æg, sukker, olie, cremefraise (yoghurt) og honning sammen i en skål. I en anden skål blander du mel, vanille, bagepulver,halvdelen af mandlerne og 1 tsk kanel.
Bland mel blandingen i det våde og vend æblestykker i. Fordel dejen i muffins formene og drys mandel/kanel/sukker blandingen og bag dem i ca. 20-25 min.

Der komme virkelig juleduft i hele hjemmet og det er skønt.


Velbekomme og lav senere.

torsdag den 12. december 2019

13. december - Rullepølse, hjemmelavet

Rullepølse kan man have mange meninger omkring, men er den hjemmelavet, så er der ikke så meget at have mening om bortset fra, at den smager virkelig godt og ægte. Jeg laver egentlig kun rullepølse til jul og burde da faktisk lave den noget oftere, fordi det smager bare helt rigtigt. Se med og lav senere, du kan sagtens nå det til julefrokosten.Den færdige og meget smagfulde hjemmelavede rullepølse.Krydderierne til rullepølsen.Så er rullepølsen klar til en tur i gryden.Ned i rullepølse-pressen og derefter på køl.Det duftede i hele køkkenet af rullepølse.Rullepølse, hjemmelavet
1 stk saltet slag fra slagteren, denne var på 1 kg ( har tidligere haft på 1,7 - 2 kg)
2 store løg, fintrevet
4 tsk groftkværnet peber
4½ tsk stødt allehånde
1½tsk stødt ingefær
3/4 tsk stødt nellike
2½ tsk fint salt
blad husblas så det dækker (1 lag)
- Fordel først fintrevet løg på hele slaget, drys de blandede krydderier over og læg husblas på og rul slaget så stramt sammen, som du kan. Rul slaget ind i et tilklippet klæde og bind bomuldssnor om. Enderne af slaget skal også dækkes af stof.

Kogelage: (vand så det dækker)
En gryde i passende størrelse
2 store løg delt i 4
20 sorte peberkorn
10 hele nelliker
1 bundt frisk persille (sno et stykke bomuldssnor omkring)
8 laurbærblade
2 spsk. tørret timian
- Slaget lægges i gryden i koldt vand og krydderier lægges ved. Heri koger slaget 1½ - 2 timer, alt efter størrelse (jeg lod denne på 1 kg småkoge 1½ time - 1 time havde også været fint). Lad rullepølsen hvile i kogevandet i ½ time før den tages op og lægges i rullepølsepressen. Lad den stå køligt (køleskab) under pres i minimum 1½ døgn.

Opbevaring: Pak rullepølsen ind i bagepapir og sæt et elastik rundt om pakken og på køl.

Tip:
Klædet, som jeg ruller slaget ind i er et viskestykke, som jeg har overhældt med kogende vand før brug.
Hvis der er meget fedt på slaget kan du med fordel skære det fra inden slaget bliver rullet.
Hvis du ønsker en stærkt krydret rullepølse, kan du tilsætte mere krydderi end beskrevet. Dog er det hele krydderi blandingen, som skal tones op, så der ikke kun kommer fx mere allehånde og ikke tilsvarende nellike eller ingefær, så bliver smagen lidt skæv.


Velbekomme og rigtig glædelig jul.

12. december - Æbleskiver

Æbleskriver kan man ikke komme uden om her i december måned - og det er da bare dejligt. Der findes et hav af opskrifter og jeg afprøver flere i løbet af måneden. Jeg har fundet en her, som du sagtens kan nå at lave. Se med og lav senere.Så er det bare at hygge og vi havde en rigtig dejlig aften.Det er økologisk citron - den var bare meget grøn.Man kan næsten fornemme duften brede sig.Næsten klar til servering.Hyggede med julekalender i tv.Æbleskriver med kærnemælk (20-25 stk. - alt efter hulstørrelsen i æbleskrive panden)
250 g hvedemel
1/4 tsk salt
½ tsk natron
1 spsk vanillesukker
4 dl kærnemælk
100g smeltet smør eller margarine (jeg brugte flydende margarine)
3 æg
1 spsk sukker

-Skil æggehvider og blommer i hver sin skål. Pisk sukker og æggehvider luftige og stive. Bland æggeblommer, mel, salt, natron og vanillesukker sammen. Pisk med en el-pisker og hæld gradvis kærnemælken i indtil dejen er ensartet. Hæld nu det smeltede smør i dejen. Vend til sidst de piskede æggehvider forsigtigt i dejen.
Brug lidt smør i hullerne i æbleskivepanden. Fyld huller 3/4 på med dej og bag æbleskriverne ved middel varme.
Når kanterne begynder at blive faste, og du kan vende dem uden at de går i stykker, så vend dem rundt på siden (med en træpind eller lignende) og lad den flydende dej, der er i æbleskiven flyde ud. Fyld hulle top med ny dej og vend dem hele vejen rundt, at de bliver lukket. Når æbleskiven har fået en fast overflade, så vend dem jævnligt så de bliver gyldne og sprøde over det hele.
Æbleskriver kan eventuelt holdes varme i ovnen til de skal spises. Dæk med alufolie og sæt ovnen på ca 150 grader. Æbleskriverne kan bliver lidt bløde ved denne metode, men smager stadig godt.


Velbekomme og rigtig glædelig jul.

onsdag den 11. december 2019

11. december - Julepynt

Jeg læser til eksamen idag, så mit blog indlæg bliver ikke så langt, da jeg ikke kan overskue mere lige i dag, hvilket jeg også er sikker på er i orden. Jeg har købt julepynt i en fin grå/blå farve, som passer så flot til vores nye badeværelse, som min kæreste er fardigt med at lave. Han er så sej. Se lidt julepynt her.Fine juletræer.Lige så fine fra en anden vinkel. Træerne står på kage dåser fra IKEA - sidste års kage dåser.Rigtig glædelig jul.

mandag den 9. december 2019

10. december - Juleboller

Jeg har fødselsdag i dag. I weekenden bagte jeg juleboller og de var nemme, smagfulde og virkelig lækre. Jeg fulgte ikke helt opskriften, så jeg skriver den, som jeg lavede dem.
Se med og lav senere.De færdige juleboller....Pynt til bollerne....Fine boller formet med ske....Inden ovnen....Smukke, velsmagende juleboller....Juleboller med kardemomme, appelsinskal og vanille (ca 14 stk)
50g gær
1 dl  mælk
2 spsk. appelsinskal fint hakket (det fra pakkerne)
1 dl cremefraiche 5%
2 æg
50g sukker
1½ tsk. stødt kardemomme
1½ spsk. vanillesukker
125 g flydende smør
500 g hvedemel
æg til pensling

Perlesukker pynt:
1-2 spsk. finthakket appelsinskal
2 spsk. perlesukker
en god håndfuld hakkede mandler

-Smulder gæren og lun mælk og flydende smør og rør gæren ud. Tilsæt finthakket appelsinskal, yoghurt, æg, sukker, kardemomme og vanillesukker og rør igen (røremaskine).
Melet tilsættes lidt efter lidt og rør dejen godt sammen og den må gerne være lidt klistret.
Form lige store boller ved hjælp af 2 skeer. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem. Lad dem hæve i 30  minutter med et løstliggende stykke bagepapir over, så de ikke bliver tørre.

Perlesukkerdrys:
Hak appelsinskallen fint og bland med perlesukker og hakkede mandler.

Varm ovnen til 180 grader. Pemsl forsigtigt bollerne med sammenpisket æg og drys perlesukkerblandingen over bollerne i et jævnt lag. Bag julebollerne i ovnen i ca. 20 minutter, til de er flot gyldne.


Velbekomme og rigtig glædelig jul.

søndag den 8. december 2019

9. december - Husk hyggen

Min december måned er præget af mange tanker i mit hoved, da jeg har en mundtlig eksamen, der skal overståes før jeg føler, at jeg uden dårlig samvittighed kan hengive mig 100% til julen. Min kæreste og jeg tog os tid til en hygge stund og afslapning uden tanker på min eksamen. Vi tog ud og spiste frokost sammen og hyggede. Det var rart at komme lidt væk fra bøgerne, notaterne og mit 6 minutters oplæg en stund. Jeg nød det virkelig og vi havde nogle dejlig timer sammen. Det er vigtigt her i en, for nogen, stresset juletid, at slå kontakten fra, nyde øjeblikket og nyde at være sammen med den man elsker, når man giver sig tid til det. Det behøver ikke at være en frokost, men det kan lige så godt være en dejlig gåtur ved stranden eller i skoven, en lille madkurv/suppe og varme drikke for at holde en værste kulde fra hænder og krop.
Se med og tænk på, hvordan du får kontakten slået fra bare en gang i mellem.Lækker bruger med de sprødeste fritter og aioli uhmmmm. Derefter gik vi hånd i hånd gennem byen og kiggede i butikker efter et par julegaver eller to.Rigtig glædelig jul, med hygge og nærvær....