lørdag den 16. december 2017

16. december - Flæskesvær, hjemmelavede i ovn

Som beskrevet for nogle dage siden, fik jeg med slaget til rullepølsen også svær med hjem fra slagteren. Nogle af dem lavede vi flæskesvær af i olie og disse skulle laves i ovn.
Jeg skriver fremgangsmåden efter billederne. Se med og lav senere.
De færdige hjemmelavede flæskesvær i ovn.
Sværen er skåret og klar til ovnen.
Sværen saltes før de kommer i ovnen.Flæskesvær, hjemmelavede i ovn.
500g svær i strimler (denne vægt er vejledende)
groft salt

-Tænd ovnen på 225 grader. Sværen lægges i en bradepande med bagepapir og drysses med groft salt. Sættes i den varme ovn i 10 minutter og det overskydende fedt hældes fra. Sættes ind i yderligere 10 minutter og endnu engang hældes fedtet fra. Sværen sættes igen i ovnen, og denne gang bliver den der til sværen er sprød og lækker.
Det dufter præcis som, når der laves flæskesteg i ovnen.
Når sværen er færdig, den må ikke blive for mørk, så lægges den på fedtsugende papir på en bakke.

Serveres som tilbehør eller hygge snack.Velbekomme.

fredag den 15. december 2017

15. december- Svenske luciabrød

Jeg var til julemarkede og lucia på vores søns skole. Mormor og morfar var også med. Det var rigtig hyggeligt og vi fik æbleskiver, købte nogle fine ting i boderne og hyggede os. Da der blev sunget lucia og børnene kom gående gennem julemarkedet, blev lyset slukket og mørklægningsgardinerne blev trukket for vinduerne. Det var rigtig hyggeligt og de små små stemmer forsvandt næsten i det store rum. Budskabet nåede dog helt ud til alle.
Da vi kom hjem efter en hyggelig eftermiddag, bagte jeg luciabrød. Jeg skriver opskriften efter billederne.
Se med og lav senere.
Dejen er lind og lidt klæbrig.
Efter hævning.
Nogle af luciabrødene fik en chokoladeknap i enderne inden den blev formet til et brød.
Nogle med kanel og perlesukker.
Andre med hørfrø og chiafrø.
Duftende og lune.
Hjemmebagte og brune.Svenske luciabrød ca. 32 stk.
150g smør
5 dl mælk
50g gær
2 æg
½ tsk. salt
1,5 dl sukker
1g safran
15 dl mel
chokoladeknapper
kanelsukker
perlesukker
hørfrø
chiafrø

-Smelt smørret i en gryde og bland mælken heri og sørg for at blandingen bliver ca. 37 grader varm. Hæld smør/mælkeblandingen op i en skål, hvori gæren er smuldret og rør til gæren er opløst. Kom 1 æg, safran, salt og sukker i dejen. Er det stødt safran, kan det kommes direkte i dejen ellers kan du støde den i en morter, inden den kommes i dejen.
Kom næsten al melet i dejen, gem ca 1 dl mel til senere. Ælt sammen til en smidig dej og lad den hæve i 30 minutter.
Del dejen i 32 dele. Lav en aflang pølse af hvert stykke og form til et S. Læg en chokoladeknap i enderne af hvert S og dæk med dej, så man ikke kan se chokoladeknappen. Lad luciabrødene hæve ½ time mere, under et rent klæde.
Pisk et æg og pensl bollerne og drys med kanelsukker og perlesukker på de luciabrød, med chokoladen i enderne og hørfrø og chiafrø på de resterende.
Jeg kom chokoladeknapper i halvdelen af brødene.
Bages ved 225 grader i 5-10 minutter. Da ikke alle ovne bager ens, så hold øje med luciabrødene, de skal være gyldne og lyde hule, når man banker på den under bunden.Velbekomme.

torsdag den 14. december 2017

14. december - Flæskesvær, hjemmelavede i olie

Da jeg skulle lave rullepølse, fik jeg skåret sværen fra, men fik den med hjem. Jeg ville gerne prøve at lave hjemmelavede flæskesvær, som vi gjorde da jeg var lille, når vi havde fået en hel gris hjem.
Jeg skriver fremgangsmåden efter billederne.
Sprøde, knasende og saltede flæskesvær.
Sværen var saltet sammen med slaget til rullepølsen, og slagteren havde også skåret sværen i strimler.Flæskesvær, hjemmelavede i olie
500g svær i strimler (denne mængde er vejledende og det er den mængde jeg brugte)
1 liter rapsolie
salt

- Olien varmes godt op, så det syder, når du stikker enden af en tændstik ned i olien (ende UDEN svovl). Tag en lille håndfuld strimler og lad dem koge i olien til olien ikke rigtig bobler mere, så skulle de være sprøde nok. Tag dem op fra olien med en si-ske, læg dem på et fad med køkkenrulle, så olien kan suges op. Salt flæskesværene med det samme, så saltet kan hænge fast.

Servér lune eller lad dem køle helt af. Uhmmm knasende lækre.Velbekomme.

onsdag den 13. december 2017

13. december - Fødselsdagslagkage med orangechokolade

Så er der endnu en fødselsdagslagkage, denne gang med orangechokolade. Den var altså virkelig god, ikke tung selvom den var med chokoladebunde og chokoladefyld. Uhmmmmm.
Jeg skriver opskriften efter billederne. Se med og lav senere.
Den smager rigtig godt og med en skøn smag af appelsin.
Chokoladen hakkes og smelter i varm fløde.
Første bund smøres med den hjemmelavede appelsinmarmelade, undlod dog mandlerne, selvom de helt sikkert kunne bruges som lidt knasende fyld.
Chokoladecremen er pisket op og bliver lagt på laget af den hjemmelavede appelsinmarmelade.
Den færdige lagkage, som er smurt op med noget af den overskydende chokoladecreme.
Set oppefra.
Frisk og fyldig smag.Fødselsdagslagkage med orangechokolade (ca. 22-24 cm).
3 købte chokoladebunde (for at gøre det nemt, bare engang i mellem)
Chokoladecreme:
200 g orangechokolade 70%
7 dl fløde

Hjemmelavet appelsinmarmelade eller købt

-Lav først chokoladecremen. Hak chokoladen i mindre stykker og kom dem i en skål, som kan tåle varme. Opvarm fløden til lige under kogepunktet. Hæld den over den hakkede chokolade og rør til al chokoladen er smeltet. Læg herefter husholdningsfilm helt ned på overfalden af den varme chokolademasse, så der ikke kommer luftbobler inde under. Stilles på køl til dagen efter eller du kan lave den om morgenen og lægge lagkagen sammen om aftenen, bare chokolademassen er helt kold. Rør forsigtigt rundt i den helt kolde masse og pisk til en en ensartet og fyldig masse. Pisk ikke for meget og forlænge, da cremen derved kan skille.

Læg derefter lagkagen sammen. På første bund lægges et lag med hjemmelavet eller købt appelsinmarmelade og derefter et lag med chokoladecremen, ny bund, chokoladecreme og tilsidst en bund. Smør overfalden med lidt creme.

Lagkagen stilles på køl til dagen efter, for at sætte sig. Dagen efter kan du smøre kagen op og pynte den. Stil på køl og tag den ud ca. 10 min. før servering.Velbekomme.
tirsdag den 12. december 2017

12. december - Fødselsdagslagkage med hvid chokolade og citron

På min fødselsdag den 10. december laver jeg altid et par lagkager til gæsterne, og det gjorde jeg også i år. Jeg skriver opskriften efter billederne.
Se med og lav senere.
Det fine resultat.
Hvid chokolade og citronskal til cremen.
Cremen skal på køl og skal dækkes helt med husholdningsfilm, helt ned på overfladen.
Marcipanbund.
Marcipanbunden smøres med lemoncurd.
Lagkagen samles skiftevis med bund, lemoncurd, creme, bund, creme og bund/top.
Chokoladepynt og krymmel.
Set ovenfra.
Fint snit og lige dele fyld og bund.


Fødsesdagslagkage med hvid chokolade og citron
1 pk. lyse lagkagebunde
Lemoncurd

Creme med hvid chokolade og citronskal: (kan med fordel laves dagen før og piskes, når lagkagen skal lægges sammen)
200 g hvid chokolade, hakkes i mindre stykker
reven skal fra 2 økologiske citroner
7 dl følde
- Kom den hakkede chokolade op i en skål, der kan tåle varme, sammen med den reven citronskal. Varm fløden op til lige før det koger og hæld det over citronskallen og den hakkede hvide chokolade. Rør rundt til chokoladen er opløst. Læg husholdningsfilm helt ned på overfladen, så der ikke er luft bobler inde under. Sættes på køl, gerne til dagen efter, ellers skal det laves om morgenen, så det kan nå at køle helt ned til om eftermiddagen.
Når du skal lægge lagkagen sammen, rører du forsigtigt i cremen, for at løsne den chokolade der eventuelt er stivnet lidt. Pisk derefter cremen op til en dejlig ensartet og fyldig konsistens. Pisk endelig ikke for længe, da cremen så kan skille.


Marcipanbund (ca. 22-24 cm diameter):
200 g marcipan
100 g sukker
3 æggehvider
- Riv marcipanen og bland med de andre ingredienser til massen er ensartet. Hældes i en form og bag i ovnen ca. 20 minutter ved 200 grader, til bunden er gylden på toppen. Det svinger lidt fra ovn til ovn, hvordan de bager, men tjek efter, så bunden ikke bliver alt for mørk. Tag ud af ovnen og køl af.

- Start med at lægge marcipanbunden nederst, smør den med et passende lag lemoncurd, alt efter smag. Kom derefter et lag af den piskede hvide chokolade creme på og læg derpå en lagkagebund, kom mere creme på og den sidste bund. Smør toppen og gem det resterende creme til at smøre kagen op med dagen efter. Kagen sættes på køl.
Du kan smøre kagen op og pynte den før gæsterne kommer og sæt på køl. Tag den fra køl ca. 10 min. før servering.

Du kan også bare bruge de købte bunde og du behøver ikke lave marcipanbunden, men jeg synes den smager rigtig godt til. Citronen i cremen smages svagt og lemoncurd på den nederste bund giver et friskt pift til kagen.
Dejlig frisk og let kage.
Jeg laver altid mine lagkager mindre end den ''normale'' størrelse og skærer derfor altid købe bundene til, når jeg en sjælden gang bruger dem.Velbekomme og god fornøjelse.


mandag den 11. december 2017

11. december - Tilbageblik på en dejlig fødselsdag

Jeg har haft den dejligste fødselsdag den 10. december. Da jeg vågnede lå min kæreste og vores søn ved siden af mig, det var så hyggeligt. De hentede gaver, fik sagt tillykke med fødselsdagen og jeg pakkede gaver op, med hjælp fra vores søn.
Hele dagen var fuld af gæster, først til morgenmad og senere som vores naboer til en kop kaffe og et stykke kage.
Her er nogle billeder fra en helt fantastisk morgen at vågne til, en dag med mange gæster og dejlig gaver og en eftermiddag og aften med hygge med naboer og afslapning.
Det er da det smukkeste vejr at fejre sin fødselsdag i.
Det hele er bare helt rigtigt
I fredags da vi var i Aarhus, købte jeg denne fine stage, som både er til et fyrfadslys og et almindeligt krone lys. Den er fra HAY.
Den er bare så fin og vældig dekorativ.
Dekoration til fødselsdagsbordet. Et højt gammelt sylteglas, en hyacint og et stofbånd med juletræer på.
Et lille billede fra fødselsdagsbordet.
Denne maskine laver den skønneste kop kaffe. Det var gaven fra min kæreste, og jeg er bare så glad for den. Den skal nok blive brugt.
Den bedste gave er denne fra vores søn. Han stod op om aftenen dagen før min fødselsdag og sagde, jeg har glemt at lave en tegning til dig, må jeg godt gøre det og selvfølgelig måtte han det. Det må ma da sige er betænksom. Tak min skat <3
Et afsluttende morgenbillede fra fødselsdagen den 10. december. Tak til alle gæsterne og tak for alle de fine fine gaver.En rigtig dejlig dag.
søndag den 10. december 2017

10. december - Dekoration til havebordet

Havebordet står ude hele året, og det giver mig en rigtig god anledning til at kunne lave lidt fint derud til. Som regel har jeg lyng til at stå ved fordøren om efteråret, når man begynder at kunne købe dem i potter. Der står de indtil det bliver vinter, og pynten ved fordøren skal skiftes ud med lidt mere juleagtigt.
Billederne viser, hvad jeg bruger mine lyng til, når tiden kommer til det.
Se med og lav senere.
Den færdige dekoration til havebordet.
Jeg har et lille glashus, men andet og mindre kan bruges. I denne er der plads til 2 lyng, uden plastikpotten.
Jeg kommer de små juletræslys, til batteri, derned og pakker batterierne ind i en plastikpose, så der ikke kommer alt for meget fugt til dem, mens de står ude i al slags vejr.
Har nogle porcelæns-stjerner, der pynter fint foran og, synes jeg, giver en fin stemning af jul. Lysene er tændt hele døgnet, og først når de begynder at blive lidt matte i lyset, så bliver batterierne skiftet ud.
Så faldt mørket på og en smule sne var faldet.
Det ser fint ud med lyst i baggrunden.
Senere på aftenen begyndte det at sne mere kraftigt og jeg er sikker på, at det er et tegn til, at min fødselsdag i bliver en god dag.God fornøjelse.